Nieuws/Sport
231111
Sport

Voormalig Ajax-trainer ziet Jol als verkeerd voorbeeld

'Met ons dna kan De Boer er zomaar uitvliegen'

Frank de Boer en mede-eigenaar Steve Parish.

Frank de Boer en mede-eigenaar Steve Parish.

Voorzitter en mede-eigenaar Steve Parish van Crystal Palace gelooft niet dat zijn club tot in de eeuwigheid zal overleven in de Premier League als het blijft volharden in het ouderwets kick-and-rush. "Wij winnen als we de bal niet hebben en verliezen als we de bal hebben. Dat kan niet goed blijven gaan.”

Frank de Boer en mede-eigenaar Steve Parish.

Frank de Boer en mede-eigenaar Steve Parish.

Parish wil dat Palace verzorgder gaat spelen. "Met ons huidige dna kunnen we er zomaar uitvliegen en kan het in een klap afgelopen zijn met de club. Zie Wimbledon, zie Charlton Athletic. Ik wil een nieuw dna, een nieuw fundament, zoals ze bij Everton en Southampton (toevallig twee clubs met het stempel van Ronald Koeman red.) hebben. Frank de Boer is daar de aangewezen persoon voor omdat hij voor voetbal met de bal staat, daarmee resultaat heeft geboekt en open staat voor doorstroming van jeugdspelers.”

Martin Jol

Opvallend genoeg haalde De Boer tijdens zijn presentatie voor de Engelse media Martin Jol aan als voorbeeld van hoe het niet moet. "Hij speelde niet volgens het dna van Ajax en zag jeugdspelers niet staan, wat hem uiteindelijk zijn baan kostte. Ik kwam van de jeugdopleiding en had wel oog voor het dna van Ajax."

Knoeien met het dna van een club is gevaarlijk, weet De Boer van Ajax. Toch is hij met die opdracht ingestapt bij Crystal Palace. "Omdat ik denk dat ik zoiets kan bewerkstelligen. In Londen is geld voorhanden om spelers te halen, die nodig zijn om dat spel te spelen. Met een beetje inventiviteit hoeft het ook niet de hele wereld te kosten.”

Saai

Toch zal het niet ten koste mogen gaan van de attractiviteit. Dull, saai is iets wat niet wordt gepikt in de Premier League en helemaal niet bij Crystal Palace, waar het publiek houdt van spektakel als onderdeel van het dna. "Als het nodig is, kunnen we ook overschakelen op die andere speelstijl, maar het voetbal dat we willen spelen kan ook heel aantrekkelijk zijn.”

Lees HIER de hele reportage over de presentatie van Frank de Boer bij Crystal Palace die dinsdag in TELESPORT staat.