231594
Wielrennen

Cavendish start alleen 'omdat het de Tour is'

caption

caption

De Tour de France vangt zaterdag in Düsseldorf aan met een tijdrit en Mark Cavendish is erbij. En daar zag het lang niet naar uit. De Britse sprinter kampte met de Ziekte van Pfeiffer en is nét op tijd hersteld, al is hij nog steeds niet helemaal topfit.

caption

caption

"Als ik heel eerlijk ben, hadden we misschien een andere keuze gemaakte als het niet om de Tour de France ging", aldus Cavendish na de bekendmaking van de negenkoppige selectie van zijn ploeg Dimension Data.

"Zoals iedereen weet zijn het zware maanden geweest. Ondanks alle tegenvallers en mijn gebrek aan wedstrijdkilometers ben ik hard blijven werken om fit te worden en me klaar te maken om mee te kunnen doen aan de Tour. Ik vind dat ik het verplicht ben aan mijn team, mijn ploeggenoten, de sponsoren en de Tour en diens historie om te starten. Bovendien heb ik zelf een speciale band met de Tour."

Cavendish won tot dusver 30 etappes in de Tour de France. Hij heeft nog vier overwinningen nodig om het record van Eddy Merckx te evenaren. 

Cavendish reed in aanloop naar de Tour de Ronde van Slovenië, zijn eerste wedstrijd sinds Milaan-Sanremo in maart. In slechts één van de drie sprintritten kon hij meedoen om prijzen. In de slotrit liet het een tweede plaats noteren.

Tijdens het Brits kampioenschap van afgelopen zondag, dat werd gewonnen door teamgenoot Stephen Cummings, finishte The Manx Missile buiten de tijdslimiet.