Sport/Tour de France
2320781
Tour de France

Uitslag en standen Tour: Dumoulin 2e op Alpe d’Huez

Steven Kruijswijk en Tom Dumoulin hebben de twaalfde etappe, met de slotklim l’Alpe d’Huez als scherprechter, gekleurd. Beide Nederlanders grijpen uiteindelijk wel naast de ritzege. Steven Kruijswijk reed lange tijd op kop, maar aan zijn machtige solo kwam enkele kilometers voor de finish een einde. Tom Dumoulin probeerde het daarna in de laatste twee kilometer, maar kwam net tekort en eindigde uiteindelijk als tweede. Gele trui-drager Geraint Thomas eiste de dagzege voor zich op.

Herbeleef de twaalfde etappe in de Tour de France, met uitgebreid uitgeschreven commentaar en de uiteindelijke uitslag. Bekijk ook het algemeen klassement.

Het was de dertigste keer dat de Tour de France de Alpe d'Huez aandeed. De klim staat sinds de jaren 70 en 80 bekend als de 'Hollandse berg', maar die benaming is de laatste jaren alleen nog van toepassing op de vele Nederlandse wielerfans die er een plekje langs het parcours hebben. Van de acht Nederlandse etappeoverwinningen ter plekke boekte Gert-Jan Theunisse in 1989 de laatste.

Het profiel van de twaalfde etappe.

Het profiel van de twaalfde etappe.

Gert-Jan Theunisse

Gert-Jan Theunisse

De etappe was loodzwaar met in totaal drie beklimmingen van de buitencateogorie, naast de Alpe ook de Col de la Madeleine en de Col de la Croix de Fer.