Nieuws/Sport
2324
Sport

Pieters houdt ondanks glansrijk debuut kater over aan prestigieus golftoernooi

Amerika heeft Ryder Cup terug

Ryan Moore juicht na zijn beslissende punt.

Ryan Moore juicht na zijn beslissende punt.

Glansrijk was het debuut van Thomas Pieters in de Ryder Cup, al bleef hij wel met een kater zitten. De 24-jarige Belg haalde uit vijf duels liefst vier punten, maar moest toch toezien hoe de Verenigde Staten na drie nederlagen op rij weer de gouden beker omhoog mochten houden: 17-11.

Ryan Moore juicht na zijn beslissende punt.

Ryan Moore juicht na zijn beslissende punt.

Van tevoren was er nog even de hoop op een wonder, maar toen het scorebord al snel vol rode (Amerikaanse) cijfers stond, was het aan Europa om de schade vooral te beperken. ’Denk aan Medinah’, had captain Darren Clarke zijn soldaten meegegeven voor de allesbeslissende singles. In 2012 stond Europa na twee dagen 10-6 achter en leek de Ryder Cup zeker verloren, en toch wisten de ’blauwen’ toen met 14,5-13,5 alsnog te winnen in het hol van de leeuw.

Zoete wraak

Gisterochtend keek Europa op de baan van Hazeltine in Chaska tegen een 9,5-6,5 achterstand aan. Gesteund door het fanatieke en bij vlagen naar de gasten toe, vijandelijke publiek, vernederde Amerika de Europese opponent. En dat was de gedroomde zoete wraak, want vóór deze 41e Ryder Cup won Europa immers acht van de laatste tien edities, waarvan dus de laatste drie op rij.

Op dag één namen de VS al een voorsprong (5-3), aan de hand van een ontketende Patrick Reed. De 26-jarige Texaan is net als de Brit Ian Poulter (nu vice-captain) geboren voor de Ryder Cup. Reed haalde 3,5 punt binnen en schreeuwde bij elke gewonnen hole de longen uit zijn lijf. In de single tegen Rory McIlroy gaf hij opnieuw alles, om de Noord-Ierse kopman in diepe rouw te dompelen.

Ondermaats

McIlroy viel met drie punten in de doubles - aan de zijde van Pieters - toch weinig te verwijten. Het waren onder meer twee van de drie ’captain-picks’ die ondermaats presteerden. Darren Clarke koos voor aanvang van het prestigieuze duel met zijn hart en daarmee voor zijn ervaren vriend Westwood. De Engelsman was dit jaar, afgezien van een tweede plaats tijdens The Masters in april, niet op dreef.

De 43-jarige Westwood faalde met een blanco score hopeloos. Zijn gemiste puttje van vijftig centimeter op zaterdagmiddag in de fourballs was een cruciale fout. Iets wat iemand die zijn tiende Ryder Cup speelt nooit mag gebeuren. Daardoor ging Europa in plaats van met 9-7 achterstand met 9,5-6,5 de slotdag in.

Verwijten

Ook de keuze voor Martin Kaymer bleek een verkeerde, want tijdens een Ryder Cup horen de twaalf beste spelers van Europa en Amerika tegenover elkaar te staan. De Brit Westwood en de Duitser Kaymer (1 punt) - vier jaar geleden nog de maker van de beslissende putt - behoorden daar dit weekend niet toe. Clarke viel die keuzes te verwijten, al durfde hij het aan de andere kant wel weer aan om de Belg Pieters de derde wildcard toe te kennen. Die ontpopte zich tot de beste man aan Europese kant en zelfs een record boekte, want nooit eerder wist een ’rookie’ vier punten te scoren.

Over twee jaar in Parijs doet de European Tour er in ieder geval goed aan om de laatste ’captain-picks’ dichter naar het toernooi te trekken. Nu was de deadline van Europa al een kleine vier weken voor de Ryder Cup, terwijl de Amerikaanse captain Davis Love III vorige week zijn laatste wildcard bekend mocht maken. Dan is de kans in ieder geval groter dat je een speler in vorm mee neemt.

Topvorm

En goed voor Joost Luiten, die zowel in 2014 (Wales Open) als dit jaar (KLM Open) kort na de deadline een toernooi won en in deze fase van het jaar meestal de topvorm toont die er nodig is in een Ryder Cup. Want aan die topvorm ontbrak het dit keer bij té veel spelers van Europa.