Nieuws/Sport
232757
Sport

Garcia pleit Nederland en België vrij

Garcia pleit Nederland en België vrij in 'geheim' FIFA-rapport

Qatar organiseert het WK van 2022.

Qatar organiseert het WK van 2022.

Het geheime onderzoeksrapport van Michael Garcia naar mogelijke omkoping bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar is openbaar gemaakt op de site van de FIFA. Het rapport lag bijna drie jaar achter slot en grendel op het hoofdkantoor van wereldvoetbalbond FIFA in Zürich.  

Qatar organiseert het WK van 2022.

Qatar organiseert het WK van 2022.

"In het belang van de transparantie verwelkomt de FIFA het nieuws dat dit rapport nu definitief is gepubliceerd'', liet de wereldvoetbalbond weten. De nieuwe ethische commissie van de FIFA gaf dinsdag hiervoor de vereiste toestemming.

Maandag meldde boulevard Bild dat het de hand had weten te leggen op het rapport. Het boekwerk zou bewijzen bevatten voor corruptie bij het toewijzingsproces, dat eind 2010 resulteerde in de keuze van het toenmalige FIFA-bestuur voor Rusland en Qatar.

De Amerikaanse jurist Garcia leverde in september 2014 zijn rapport in bij de FIFA. Het uitvoerend comité onder leiding van voorzitter Sepp Blatter wilde de resultaten om juridische redenen niet openbaar maken en kwam alleen met een samenvatting naar buiten. De FIFA zag in het onderzoeksrapport geen aanleiding om de toewijzing van de WK's over te doen. Garcia kon zich niet vinden in de conclusies die de FIFA op basis van zijn rapport trok en legde zijn functie als hoofdonderzoeker van de bond in december 2014 neer.

Nederland en België

Bij de gezamenlijke poging van Nederland en België om de organisatie van het WK voetbal van 2018 binnen te halen, zijn er geen ontoelaatbare handelingen verricht. 

"Het organisatiecomité van Nederland en België heeft volledige medewerking getoond om de feiten en omstandigheden in deze zaak op een rijtje te zetten. Er werden zonder problemen getuigenissen afgenomen en documenten opgesteld. Ook bij de follow-up van het dossier werden geen problemen geconstateerd", concludeerde Garcia in zijn omvangrijke dossier van 430 pagina's. Meer woorden maakt hij niet vuil aan het zogenoemde 'HollandBelgiumBid'.

Voor het WK 2018 hadden ook Engeland en Spanje/Portugal zich kandidaat gesteld.