Sport/Tour de France
2332492
Tour de France

Kruijswijk steekt Terpstra voorbij

’Sagan duurste renner sinds Armstrong’

Peter Sagan gaat flink cashen na de Tour.

Peter Sagan gaat flink cashen na de Tour.

De organisatoren van de meeste criteriums azen op de komst van Peter Sagan, maar de markante wereldkampioen zal, als hij al naar Nederland komt, slechts op enkele plaatsen te bewonderen zijn.

Peter Sagan gaat flink cashen na de Tour.

Peter Sagan gaat flink cashen na de Tour.

„Het kost veel geld. Als hij al komt wordt Sagan de duurste renner sinds Lance Armstrong”, vertelde Martin van Steen, makelaar van Cycling Service en daarmee verantwoordelijk voor de inrichting van de criteriums, voor de start van de veertiende Touretappe.

Het is ongebruikelijk, maar Van Steen weet zeker dat groenetruidrager Sagan dit jaar meer moet kosten dat de winnaar van de Tour, al kan dat als Tom Dumoulin de Tour wint nog anders zijn. „Met Sagan haal je een heel pakket binnen: een renner, een winnaar, maar ook een entertainer, een artiest.” Bedragen wil Van Steen niet noemen.

Zijn solo richting Alpe d’Huez legt Steven Kruijswijk geen windeieren.

Zijn solo richting Alpe d’Huez legt Steven Kruijswijk geen windeieren.

Het wordt passen en meten voor de organisatoren, denkt Van Steen. „Zo'n prestatie van Steven Kruijswijk op Alpe d'Huez heeft direct gevolgen. Iedereen wil hem hebben. Maar het moet passen binnen het budget van de organisatoren, die ook andere Nederlanders willen natuurlijk.”

„Er zijn er nu zo veel interessante Nederlandse renners met ook Mollema, Groenewegen en Gesink. Je ziet nu ook dat Niki Terpstra minder wordt gevraagd dan bijvoorbeeld Kruijswijk. Terwijl hij toch de Ronde van Vlaanderen heeft gewonnen. Maar mensen vergeten snel.”

Tweevoudig ritwinnaar Dylan Groenewegen ligt al vast voor Wateringen en Oostvoorne en wordt ook elders begeerd. Van Steen: „Organisatoren hebben nu een puzzel. Boxmeer gaat voor de Nederlanders, maar Surhuisterveen en Etten-Leur willen de geletruidrager, wie het ook is. Maar dat is een forse hap uit het budget.”