Sport/Tour de France
2335766
Tour de France

'Oude Tom durft weer frank en vrij te koersen’

Tom Dumoulin beter dan ooit.

Tom Dumoulin beter dan ooit.

Bij Team Sunweb zien ze dat Tom Dumoulin keer op keer verbetert. Zijn wattages in de afgelopen Giro d’Italia werden grondig geanalyseerd. De cijfers bewezen zijn ontwikkeling. Opnieuw bleek hij beter te scoren. Vooral de consistentie was beter. Hij zakte minder weg en kon keer op keer vijf tot tien kilometer ongekend hard een berg oprijden. In de eerste twee weken van deze Tour heeft hij die lijn vooral in de Alpen doorgetrokken.

Tom Dumoulin beter dan ooit.

Tom Dumoulin beter dan ooit.

Een van zijn geheimen is dat hij, al was het onbewust, één kilogram lichter is dan in de Giro. Dat geeft zeker in het hooggebergte een voordeel. Juist op de steilere klimmen zoals l’Alpe d’Huez, waar Dumoulin als zwaarste klassementsrenner in het nadeel was, beperkt dit enigszins zijn handicap.

Klik op onderstaande link voor het volledige artikel

Sunweb-trainer Adriaan Helmantel ziet naast die bewuste kilogram nog een aantal andere redenen voor zijn progressie. „Ten eerste is Tom met weer een Giro en een hoogtestage in de benen wat sterker en taaier geworden. Hij heeft nog altijd een groeimarge. Daarnaast houdt hij van warm weer. Bij hoge temperaturen komt hij beter tot z’n recht. De afgelopen twee Giro’s was het redelijk fris, terwijl deze broeiende Tour hem beter bevalt. Verder heeft hij nog genoeg reserves omdat hij in het voorjaar een beperkt programma heeft gereden. Het belangrijkste is volgens mij dat de goede Giro voor hem een bevrijding was. Hij had zichzelf heel veel druk opgelegd voor die ronde. Ik vond hem dit jaar in Italië ook minder sprankelend rijden dan vorig jaar. In de Tour zie ik de oude Tom weer die met goede benen frank en vrij durft te koersen.”