Nieuws/Sport
23374941
Sport

Opgestapte Hongaarse coach sloeg zwemmers en vergeleek hen met varkens

Laszlo Cseh was een van zijn slachtoffers

Laszlo Cseh was een van zijn slachtoffers

BOEDAPEST - Topcoach Gyorgy Turi van de Hongaarse zwembond is opgestapt na beschuldigingen van fysiek en psychologisch misbruik door zwemmers, onder wie olympisch medaillewinnaar Laszlo Cseh.

Laszlo Cseh was een van zijn slachtoffers

Laszlo Cseh was een van zijn slachtoffers

De Hongaarse zwembond MUSZ was al een onderzoek gestart. Voorzitter Sandor Wladar zei dat het opstappen van Turi „de enige acceptabele beslissing” is.

„Met in gang van vandaag stap ik terug als technisch vice-voorzitter, bestuurslid en voorzitter van de trainingscommissie van de Hongaarse zwembond”, meldde de 64-jarige Turi. De coach zegt dat zijn positie door de beschuldigingen onhoudbaar is geworden en dat het ten koste gaat van de reputatie van de sport.

Varkens op een weegschaal

Cseh, die sinds 2014 werd getraind door Turi en na de Olympische Spelen van Tokio stopte met topzwemmen, zei afgelopen maand in een interview dat de coach zwemmers onderwierp aan fysiek misbruik en „psychologische terreur.”

Na de uitspraken van Cseh vertelden verschillende andere zwemmers over het misbruik van Turi, die een zwemmer aan zijn haren uit het zwembad zou hebben getrokken en anderen zou hebben geslagen. Een zwemster zei dat Turi, die de bijnaam „De Tsaar” had, hen vergeleek met varkens als de weegschaal liet zien dat ze waren aangekomen.