Sport/Tour de France
2340130
Tour de France

Mini-bergrit werpt schaduw vooruit

Chris Froome

Chris Froome

De hele Tour-karavaan kijkt nu al uit naar de mini-bergrit van morgen, een etappe van 65 kilometer met twee cols van eerste categorie en de finish op de 2215 meter hoge en monsterlijke klim van de Portet (16 km à 8,7%). Meteen uit de start schieten de renners koud de Peyragudes op, een klim van 14,9 km à 6,7%.

Chris Froome

Chris Froome

Team Sky verwacht in die Pyreneeën-rit direct vuurwerk. Met Geraint Thomas en Chris Froome voorlopig op de eerste twee plaatsen in het klassement zal het Britse keurkorps direct in het defensief moeten gaan. „Natuurlijk kijken we eerst naar de eerste Pyreneeën-rit (vandaag, red.) met drie moeilijke cols en nog een technische afdaling naar finishplaats Bagnères-de-Luchon”, aldus geletruidrager Thomas.

De mini-bergrit een dag later kent een unieke Formule 1-achtige start. De eerste twintig renners uit het klassement staan op de eerste rijen. Daarachter starten de volgende twintig renners, et cetera. „Het wordt zwaar. Er zal vanaf de start worden aangevallen”, voorspelt Thomas. „Het is voor ons dan belangrijk om niet te gek te doen vanaf het begin.”

Froome hamerde gisteren op de persconferentie op het ploegbelang. „Het gaat er niet om wie de nummer één is. We zitten momenteel in een ideale situatie. Wij moeten niet aanvallen, dat is aan de concurrenten. Zolang één van ons in Parijs op de hoogste trede staat, ben ik blij”, verzekerde hij.

Op de vraag of Froome zijn ploegmaat Thomas als zijn belangrijkste tegenstander ziet, antwoordde hij ’nee’. Op de vraag of hij bereid zou zijn een vijfde Tour-zege op te offeren voor zijn ploegmaat, zei Froome dan weer (met een lachje) ’ja’.