Nieuws/Sport
2342252
Sport

Groot team naar EK atletiek

Churandy Martina

Churandy Martina

De Atletiekunie heeft vandaag het Nederlandse team voor de Europese Kampioenschappen Atletiek bekendgemaakt. Het team telt 46 atleten, 23 mannen en 23 vrouwen.

Churandy Martina

Churandy Martina

Het toernooi start op maandag 6 augustus en duurt tot en met zondag 12 augustus. Het team bestaat zowel uit routiniers, jonge medaillewinnaars als grote beloften. Technisch directeur van de Atletiekunie Ad Roskam spreekt dan ook van ‘een brede ploeg met een mooie bezetting op bijna alle loopnummers én een flink deel van de technische onderdelen.’

In de ploeg bevinden zich routiniers als Churandy Martina, Eelco Sintnicolaas, Melissa Boekelman en Susan Krumins die in het verleden al vaak hoge ogen gooiden in het internationale metier. Hoopvol zijn ook de verwachtingen rondom de nog altijd jonge atletes Sifan Hassan, Dafne Schippers, Anouk Vetter en Nadine Visser. Zij hebben inmiddels diverse medailles op WK’s en EK’s gewonnen en staan ook nu hoog op de Europese ranglijsten.

Daarnaast is dit jaar een aantal atleten doorgebroken die ook op de EK topprestaties kunnen gaan leveren, zoals Denzel Comenentia bij het kogelslingeren en Lisanne de Witte en Madiea Ghafoor op de 400 meter. Abdi Nageeye is een belangrijke troef voor de marathon en hetzelfde geldt voor Liemarvin Bonevacia op de 400 meter. Jamile Samuel verbetert zich dit seizoen ook keer op keer op de 200 meter. Ook de estafetteploegen 4x100 meter bij de mannen en vrouwen zijn razendsnel en gaan strijden om de medailles.

Opvallend

Opvallend is de keuze om Jip Vastenburg deel te laten nemen op de 10.000 meter. Vastenburg kwalificeerde zich afgelopen zaterdag voor de 5000 meter.

„Ik was vanwege mijn NK-titel eigenlijk de enige die zeker was van een plaats in de EK-selectie op de 5000 meter. Omdat er echter maar liefst vier atletes zich gekwalificeerd hebben op die afstand (naast Vastenburg ook Sifan Hassan, Susan Krumins en Maureen Koster, red.) en er maar drie mogen, en ik voel dat er op de 10.000 meter nog meer in zit voor mij, heb ik aangegeven de 10 te willen lopen. Daarmee is bovendien iedereen nu op de afstand die zij het liefst willen lopen geplaatst, een mooie oplossing!”

Vastenburg had niet aan de Atletiekunie-limiet voldaan op de 10.000 meter, maar wel aan de (langzamere) eis van de Europese atletiekbond.

Estafetteploeg

De Atletiekunie heeft geen 4x400 meter estafetteploeg bij de vrouwen afgevaardigd. De motivatie luidt als volgt: „Door een opmerkelijke keuze van de EK-organisatie valt deze estafette erg ongunstig in het programma ten opzichte van de individuele 400 meter. Daarnaast is één van onze toploopsters, Nicky van Leuveren, helaas geblesseerd. Daarmee dreigt er een te zware belasting voor meerdere atletes en dat willen we voorkomen. Met pijn in het hart, want op volle sterkte is dit team een zekere medaillekandidaat.”

Van Leuveren die individueel voldaan had aan de limiet op de 400 meter reageerde zelf ook. „Ik heb een scheurtje in mijn achillespees. Ik was verplicht om het NK te lopen, een eis om uitgezonden te worden naar de EK. Ik had toen al een ontsteking en tijdens de NK is het scheurtje ontstaan. Daardoor is mijn seizoen abrupt ten einde gekomen terwijl ik super goed was.”

Het vrouwenteam 4x400 meter had in juni ternauwernood de limiet van de Atletiekunie gemist. Op basis van de Europese ranking had het team wel mee mogen doen.