Nieuws/Sport
2349671
Sport

Waterpolosters voor derde keer op rij in EK-finale

Laura Aarts was uitblinker tegen Hongarije.

Laura Aarts was uitblinker tegen Hongarije.

BARCELONA - De Nederlandse waterpolosters hebben in Barcelona voor de derde keer op rij de finale gehaald bij de Europese titelstrijd.

Laura Aarts was uitblinker tegen Hongarije.

Laura Aarts was uitblinker tegen Hongarije.

In de halve finale werd titelverdediger Hongarije met 8-7 verslagen. In een herhaling van de finale van het EK van 2016 (toen werd het 7-9) stonden de volgende periodestanden op het scorebord: 2-1 3-3 2-1 1-2.

De ploeg van bondscoach Arno Havenga verdedigde sterk met doelvrouw Laura Aarts als grote uitblinker. Voorin had Oranje met Maud Megens een topaanvalster in huis. Megens zorgde voor de achtste treffer, die uiteindelijk de winnende was.

Het was een echte waterpolothriller. Beide ploegen ontliepen elkaar niet veel, maar de individuele klasse voorin van Megens en Sabrina van der Sloot (beiden twee doelpunten) en in het doel maakte het verschil. De 21-jarige Aarts keepte uitstekend en hield met snelle reflexen de bal uit het doel.

De Hongaarse waterpolosters kwamen nog wel op voorsprong, maar Oranje pakte daarna het initiatief en leidde na de eerste periode met 2-1. De ploeg kwam daarna niet meer op achterstand. Hongarije kwam in het laatste kwart nog terug en was in de slotseconden dicht bij de gelijkmaker. Greta Gurisatti wierp met een ultieme poging op het doel van Aarts. Maar de vrouw in vorm redde met hulp van de lat en zorgde voor een plek in de finale.

„Ik ken Greta van de Hongaarse competitie en ik wist hoe ze ging gooien. Ze schoot nog wel een hele mooie bal, maar ik haalde hem gewoon”, aldus Aarts op waterpolo.nl. De keepster is al het hele toernooi in grote vorm en etaleerde dat in de halve finale. „Dit is mijn stabielste toernooi ooit. Ik ben volwassener geworden en merk dat ik mezelf goed in de focus kan houden.”

Oranje gaat zich opmaken voor de derde EK-finale op rij. Twee jaar geleden was Hongarije te sterk en in 2014 pakte Spanje het goud. Nederland zal Spanje vrijdag niet treffen in de finale. Griekenland versloeg de Spaanse waterpolosters met 11-9. Oranje moet het dus in de finale opnemen tegen Griekenland. In de groep won Oranje nog met 8-7 van de Grieken.

Aarts: „Ons doel was een medaille en dat hebben we nu bereikt. Voor de finale hebben we dus weer een nieuwe doelstelling. We gaan voor goud.”