Sport/Voetbal
2360135
Voetbal

Huiberts: ’Hij is een waardige opvolger van Weghorst bij AZ’

Spits Johnsen verlicht megakater van AZ

Van aanwinst Bjørn Johnsen wordt veel verwacht bij AZ.

Van aanwinst Bjørn Johnsen wordt veel verwacht bij AZ.

ALKMAAR - Wat zijn goede anti-kater-tips? Nou, AZ heeft er in elk geval eentje: zo snel mogelijk een nieuwe speler vastleggen.

Van aanwinst Bjørn Johnsen wordt veel verwacht bij AZ.

Van aanwinst Bjørn Johnsen wordt veel verwacht bij AZ.

De Alkmaarders waren gisteren nog maar net terug in Nederland na het verloren duel met FC Kairat (2-0) of ze lieten spits Bjørn Johnsen een vierjarig contract ondertekenen. Eindelijk een vervanger van Wout Weghorst dus. De 26-jarige spits komt voor ruim twee miljoen euro over van ADO Den Haag. Dat is meteen een transferrecord voor laatstgenoemde club, die Johnsen vorig jaar transfervrij overnam van het Schotse Heart of Midlothian.

De 26-jarige aanvaller zat de afgelopen dagen in een emotionele rollercoaster. Nadat AZ en ADO wekenlang steggelden over de vraagprijs, zag hij woensdag opeens weer licht aan het einde van de tunnel. De laatste paar uur ging het vervolgens zó snel dat de transfer werd afgerond, hij een medische keuring kon ondergaan, meteen daarna zijn contract tekende en aansluitend officieel werd gepresenteerd. „Poeh, ik ben blij dat er een deal is en ik eindelijk speler van AZ ben”, zei Johnsen. „Ik wilde het liefst dat het al eerder rond was gekomen. Dan had ik al kunnen spelen. Het was af en toe ook best frustrerend. Gelukkig ben ik door mensen in mijn omgeving geholpen om rustig te blijven.”

Zijn geduld is beloond. Toch zullen de directeuren van AZ zich wel een paar keer achter de oren hebben gekrabd. Op bezoek bij het Kazachse Kairat in de tweede voorronde van de Europa League hadden ze Johnsen maar al te goed kunnen gebruiken. Helaas voor de Alkmaarders duurde het pokerspel met ADO Den Haag net iets te lang. Johnsen is voor de return overigens nog niet speelgerechtigd. De Amerikaanse Noor zal waarschijnlijk pas op 12 augustus zijn officiële debuut maken, als AZ thuis tegen NAC Breda de eerste competitiewedstrijd speelt. Directeur voetbalzaken Max Huiberts toonde zich in elk geval opgelucht dat Johnsen binnenboord is. „Ik verwacht dat hij een waardige opvolger van Weghorst wordt.”