Sport/EK voetbal
236751763
EK voetbal

UEFA schorst Marko Arnautovic voor wedstrijd tegen Oranje na ’beledigen van tegenstander’

Marko Arnautovic moest in bedwang gehouden worden na z’n treffer.

Marko Arnautovic moest in bedwang gehouden worden na z’n treffer.

AMSTERDAM - De UEFA heeft Oostenrijk-spits Marko Arnautovic (32) voor een duel geschorst, na zijn verbale uitlatingen richting een tegenstander, tijdens de wedstrijd tegen Noord-Macedonië. Het kost hem het duel met Oranje.

Marko Arnautovic moest in bedwang gehouden worden na z’n treffer.

Marko Arnautovic moest in bedwang gehouden worden na z’n treffer.

Arnautovic wordt gestraft voor de manier van juichen. Hij liet zich na het maken van de 3-1 flink gaan tegenover tegenstander Ezgjan Alioski en zou zich volgens de Noord-Macedoniërs racistisch hebben uitgelaten. Dat ontkende de spits, maar de bond van de opponent van Oostenrijk diende een klacht in.

Die vond gehoor bij de UEFA, die de voormalig FC Twente-aanvaller een schorsing van één duel oplegde.

Bondscoach Foda kan schorsing Arnautovic moeilijk begrijpen

De Oostenrijkse voetbalbondscoach Franco Foda vindt dat Arnautovic zwaar is gestraft met een wedstrijd schorsing. „In zijn emotie heeft hij een beetje overdreven gereageerd”, zei hij in de Johan Cruijff ArenA, een dag voor de EK-wedstrijd tegen Nederland. „Mensen maken fouten, net als jij en ik. We steunen hem. Tegen Oekraïne zal hij er weer bij zijn.”

Arnautovic is geschorst omdat hij zondag een speler van Noord-Macedonië beledigde. Er werd gesuggereerd dat zijn uitlatingen racistisch waren. De aanleiding voor zijn woede-uitbarsting was onduidelijk.

„Vanuit emotie heeft hij te hard gereageerd”, zegt Foda. „Maar hij heeft zijn fout erkend en excuses gemaakt. Ze hebben als vrienden afscheid genomen. En Marko heeft zich ook publiekelijk verontschuldigd.”

Arnautovic had donderdag tegen Oranje normaal gesproken een basisplaats gehad. Foda: „Natuurlijk raakt het ons. Ook op een sportieve manier. Maar we hebben genoeg kwaliteit om het te compenseren, we beschikken over genoeg goede spelers om morgen een goede wedstrijd te spelen.”

Volgens Foda begint Nederland in de Johan Cruijff ArenA als favoriet. „Ze hebben met Wijnaldum, Depay, De Ligt en De Jong topspelers in hun ploeg. Maar wij hebben met de winst op Noord-Macedonië zelfvertrouwen getankt.”

David Alaba, de belangrijkste speler bij de Oostenrijkers, kijkt uit naar het duel met Oranje. „Zij hebben zeer veel kwaliteit, dat weten we allemaal. Vooral technisch zijn de spelers van Nederland goed onderlegd, ze houden van het spelletje.”