Sport/Voetbal
2373796
Voetbal

Ajax kan slordige 3 miljoen euro bijschrijven

Ajax kan zo’n drie miljoen euro bijschrijven.

Ajax kan zo’n drie miljoen euro bijschrijven.

Financieel directeur Jeroen Slop hoopt vanaf zijn vakantieadres dat Ajax na de 2-0 in de Johan Cruijff ArenA stand houdt in Graz.

Ajax kan zo’n drie miljoen euro bijschrijven.

Ajax kan zo’n drie miljoen euro bijschrijven.

Als de Amsterdammers de tweede voorronde van de Champions League overleven, zijn zij minimaal verzekerd van de groepsfase van de Europa League en kan Slop 2,92 miljoen euro startpremie bijschrijven.

Na het eventueel elimineren van Sturm Graz blijft de groepsfase van de veel lucratievere Champions League vanzelfsprekend het doel, maar om die te bereiken moet Ajax met nóg twee tegenstanders (Standard Luik en een eventueel nader te bepalen opponent) afrekenen. Het veiligstellen van minimaal de groepsfase van de Europa League, waardoor de ploeg tot december zeker is van Europees voetbal, zal in Amsterdam voor rust zorgen.

Naast de dan gegarandeerde 2,92 miljoen euro kan 570.000 euro per overwinning worden verdiend en 190.000 euro bij een gelijkspel. Daarnaast rekent Ajax op recettes van drie keer een uitverkocht huis, maar het meeste geld kan uit de marketpool komen. Hoeveel is een ingewikkelde berekening en is onder meer afhankelijk van de opbrengst van de uitzendrechten per land en het aantal Nederlandse clubs dat zich plaatst voor het hoofdtoernooi. In totaal verdeelt de UEFA uit de marketpool 168 miljoen euro onder 48 deelnemers.