Sport/Voetbal
237998612
Voetbal

Scheidsrechtersbaas: ’Niet blij met Sparta, ik snap VAR bij Heracles’

De spelers van Heracles Almelo protesteren tegen een beslissing van Kevin Blom.

De spelers van Heracles Almelo protesteren tegen een beslissing van Kevin Blom.

AMSTERDAM - Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond was op z’n zachtst gezegd niet helemaal gelukkig met de verschillende situaties rond de scheidsrechters en videoscheidsrechters op de velden in de Eredivisie dit weekend.

De spelers van Heracles Almelo protesteren tegen een beslissing van Kevin Blom.

De spelers van Heracles Almelo protesteren tegen een beslissing van Kevin Blom.

„Als je het weekend begint zoals dat het geval was bij Sparta, dan weet je dat de aandacht het hele weekend op je gevestigd is”, vertelde Van Egmond bij Fox Sports. „We hadden de afgelopen dagen wel last van de wet van Murphy.”

Nijhuis

Te beginnen met de 2-1 van Sparta vrijdagavond tegen VVV. „Ik ben niet helemaal gelukkig met de gang van zaken bij Sparta. Scheidsrechter Bas Nijhuis moet zien dat Abdou Harroui een duw geeft aan Roel Janssen en moet fluiten voor een overtreding. Hij moet de VAR niet eens nodig hebben. Maar áls hij het dan niet zo beoordeelt, moet de videoscheidsrechter die overtreding wél zien en Bas corrigeren.”

Bij de afgekeurde goal van Mauro Junior namens Heracles Almelo tegen Fortuna Sittard kan Van Egmond wel in de beslissing van de videoscheidsrechter komen. „Cyriel Dessers maakt - bewust of onbewust - een overtreding en heeft voordeel van die situatie, omdat de verdediger van Fortuna anders mee had kunnen lopen. Hier snap ik de VAR dus wel.”

Penalty Fortuna

En dat deed Van Egmond bij de veelbesproken strafschop voor Fortuna ook. „Scheidsrechter Kevin Blom gaf zelf de penalty en de VAR vond niet dat die beslissing 100 procent fout was. Dus dan corrigeert hij Blom niet. Zelf hebben wij hier een sterke voorkeur voor géén strafschop.”

Ook de beslissing van Blom om Fortuna Sittard-verdediger Branislav Ninaj geen rode kaart te geven na een overtreding met gestrekt been, ondersteunde Van Egmond. „Hij was niet op volle snelheid en niet hoog. Geen buitensporige inzet, dus een dikke gele kaart”, aldus de scheidsrechtersbaas, die de rode kaart voor FC Groningen-verdediger Mike te Wierik wél terecht vond. Die kwam met gestrekt been hoog in en raakte de knie van zijn tegenstander. Die mocht blij zijn dat hij hem niet vol raakte, anders had zijn knieschijf er naast gelegen.”

Bekijk hier de uitslagen en stand in de Eredivisie