Nieuws/Sport
2385231
Sport

Ploeg met ’Kromo’ en Heemskerk verdedigt titel

’Golden Girls’ kunnen oude tijden doen herleven

Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk zijn er ook in Glasgow weer bij.

Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk zijn er ook in Glasgow weer bij.

De Nederlandse zwemsters op de 4 x 100 meter vrije slag stonden ooit bekend als de Golden Girls. Het kwartet kan tijdens de Europese kampioenschappen in Glasgow oude tijden doen herleven.

Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk zijn er ook in Glasgow weer bij.

Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk zijn er ook in Glasgow weer bij.

Op basis van de statistieken lijkt het viertal een belangrijke kandidaat om vandaag in het Tollcross International Swimming Centre opnieuw de hoogste trede van het ereschavot te betreden en de Europese titel van Londen 2012 met succes te verdedigen.

Op het meest prestigieuze aflossingsnummer zal in Glasgow de aloude wetmatigheid opgaan dat de ketting zo sterk is als de zwakste schakel. Drie van de vier zwemsters, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Kim Busch, maakten tijdens de WK van 2017 in Boedapest deel uit van de ploeg die achter de Verenigde Staten en Australië als derde eindigde in een tijd van 3.32,64, op 0,92 seconden van het goud. Van het bronzen kwartet is Maud van der Meer in Schotland niet van de partij. Zij werd onlangs moeder. Haar plaats zal worden ingenomen door Marjolein Delno of Tamara van Vliet.

Nederland kan geweldige statistieken overleggen. Op 33 EK’s reikte Oranje dertig maal in de finale. Daarin werd in totaal acht goud, twaalf zilver en vier brons behaald. Kromowidjojo en Heemskerk zijn de grote motoren van de ploeg. Met respectievelijk 51,93 en 51,99 kunnen zij als enige Nederlandse vrouwen splittijden (met vliegende start) onder de 52 seconden overleggen.

Sinds de eerste editie van de Europese titelstrijd, in 1927, behaalde de nationale zwemploeg een totaal van 196 medailles. Het leeuwendeel van die oogst, 151 plakken, kwam op naam van de vrouwen. Die zijn goed voor 39 Europese titels. De mannen behaalden tot vandaag 43 medailles, waarvan zeventien stuks goud. Twee maal was er eremetaal op de gemengde estafette. Ook een geruststellende gedachte: in de geschiedenis van de Europese kampioenschappen kwam het nog nooit voor dat de Nederlandse ploeg met lege handen huiswaarts keerde.