Sport/Voetbal
238562483
Voetbal

’Ramzi voegt met zijn achtergrond specifieke kennis en expertise toe’

Faber haalt oude bekende bij technische staf PSV

Ernest Faber is de nieuwe trainer van PSV.

Ernest Faber is de nieuwe trainer van PSV.

Adil Ramzi is toegevoegd aan de technische staf van het eerste elftal van PSV. De oud-speler van de Eindhovenaren is tot het einde van dit seizoen assistent van interim-trainer Ernest Faber.

Ernest Faber is de nieuwe trainer van PSV.

Ernest Faber is de nieuwe trainer van PSV.

Faber werd maandag aangesteld als opvolger van de ontslagen Mark van Bommel. Boudewijn Zenden en Ruud Hesp zijn de andere assistenten van Faber.

„Ook in een interim-technische staf probeer je door middel van verschillende profielen een goede combinatie te maken”, zegt technisch manager John de Jong. „Adil voegt met zijn achtergrond specifieke kennis en expertise toe die we goed kunnen gebruiken. We zijn blij dat hij ons wil helpen.”

De 42-jarige Ramzi, die van 2000 tot 2004 bij PSV voetbalde, is sinds vier jaar jeugdtrainer bij PSV. Dit seizoen heeft hij JO17-1 onder zijn hoede.

Boudewijn Zenden

Ramzi en Hesp maken het seizoen sowieso af als assistent. Zenden heeft toegezegd de komende twee duels, tot de winterstop, op de bank te zitten. Daarna beslist hij of hij door wil gaan in die functie.

"We hopen dat hij blijft"

„In de winterstop gaan we met Boudewijn praten over de rest van het seizoen. We hopen dat hij blijft. Daarnaast gaan we in de komende weken bekijken op welke manier we de staf kunnen versterken”, aldus De Jong.

Ernest Faber op archiefbeeld.

Ernest Faber op archiefbeeld.

’Andere accenten’

Faber heeft ongeveer voor ogen hoe hij met PSV wil gaan voetballen. Dat zei de trainer dinsdag op zijn eerste werkdag, als opvolger van de maandag ontslagen Mark van Bommel.

„Er zullen wel andere accenten zijn omdat ik een andere trainer ben dan Mark. Ik heb daar wat andere ideeën over. Maar je kunt natuurlijk ook niet al te veel veranderen”, aldus de interim-coach.

"Het is geen leuk bericht als je hoort dat er een trainer weg moet"

Faber werd zondag gepolst door de leiding van de club. Heel lang hoefde het hoofd van de jeugdopleiding van PSV niet na te denken of hij Van Bommel wilde opvolgen, want hij ziet het als een soort van plicht. „Mijn functie bij de academie is ook dat ik de club ondersteun, dus ook in dit soort gevallen. Je moet altijd klaar staan om de club te helpen”, zei Faber. „Het is geen leuk bericht als je hoort dat er een trainer weg moet. Zeker als je ook vrienden bent. Het is natuurlijk geen reclame voor PSV. Bovendien heb ik het bij de academie goed naar mijn zin. Het loopt daar goed, er komen veel talenten door. Dan is het even snel schakelen.”

Een doelstelling kreeg Faber van de clubleiding nog niet mee. „Het gaat nu om de korte termijn. De laatste twee wedstrijden voor de winterstop moeten we winnen”, aldus de voormalige verdediger over de duels met GVVV (beker) en PEC Zwolle (competitie). „Tijdens het trainingskamp in Qatar in januari hebben we dan de tijd om samen met de spelersgroep de doelstellingen voor de rest van het seizoen uiteen te zetten.”

Faber beseft dat de landstitel normaal gesproken niet meer haalbaar is. Halverwege de competitie hebben Ajax en AZ tien punten meer dan PSV. „Als we een prijs willen pakken, is de beker in principe de enige kans.”

Van Bommel speelde altijd met drie aanvallers. Terugschakelen naar een systeem met twee spitsen is een optie voor Faber. „Dat zou kunnen. Ik houd van positiewisselingen. Dan maakt het niet zoveel uit in welke opstelling je speelt. Ik houd van diepgang en een bepaalde agressie in het spel”, aldus de 1-voudig international. „Het is ook een kwestie van gewoon doen. Je kunt wel alles beredeneren en bedenken, je moet soms ook gewoon op instinct voetballen. Je moet plezier hebben in wat je doet.”