Nieuws/Sport
2390951
Sport

EK: al het nieuws op een rij

In Glasgow en Berlijn wordt gestreden om diverse Europese titels.

In Glasgow en Berlijn wordt gestreden om diverse Europese titels.

Glasgow is van 2 tot en met 12 augustus het epicentrum van de Europese kampioenschappen zwemmen, baanwielrennen, roeien en golf. In Berlijn vindt het EK atletiek plaats. Volg de ontwikkelingen via dit artikel.

In Glasgow en Berlijn wordt gestreden om diverse Europese titels.

In Glasgow en Berlijn wordt gestreden om diverse Europese titels.

Zondag 12 augustus, de slotdag

15.55 uur

Zwemmen - Sharon van Rouwendaal is er bij de Europesese kampioenschappen openwaterzwemmen in Glasgow net niet in geslaagd een vierde gouden medaille te veroveren. De Nederlandse werd na 25 kilometer in de eindsprint net verslagen door de Italiaanse Arianna Bridi. Van Rouwendaal won eerder de 5 en 10 kilometer en de teamwedstrijd. De Française Lara Grangeon werd derde.

14.40 uur

Schoonspringen: Schoonspringsters Inge Jansen en Celine van Duijn zijn bij de Europese kampioenschappen schoonspringen in Edinburgh als vijfde geëindigd in de finale synchroonspringen vanaf de 3-meterplank. Het Nederlandse koppel kwam na vijf sprongen tot een puntentotaal van 269.70. Het goud was voor de Italiaansen Elena Bertocchi en Chiara Pellacani: 289.26.

Zaterdag 11 augustus

23.44 uur

Atletiek - Benjamin de Haan is op de twintigste plaats geëindigd in de finale van de 5000 meter. De 25-jarige Nederlander, geboren en getogen in de Verenigde Staten, figureerde in de show van de Noorse broers Jakob en Henrik Ingebrigtsen. De Haan passeerde de meet als 21e, maar schoof door de diskwalificatie van de Belg Isaac Kimeli een plaatsje op in de eindrangschikking. Jakob, met 17 jaar de jongste, snelde net als een dag eerder op de 1500 meter naar de Europese titel in 13.17,06. Zijn tien jaar oudere broer Henrik kwam als tweede over de finish en maakte het familiefeest compleet.

13.08 uur

BMX - Wereldkampioene Laura Smulders, Judy Baauw, Manon Veenstra en Merel Smulders staan in de finale van het EK BMX in Glasgow. Met die score doen de Nederlandse vrouwen het stukken beter dan de mannen, van wie alleen Joris Harmsen om de medailles gaat strijden.

12:28 uur

Schoonspringen - Schoonspringster Inge Jansen is bij de Europese kampioenschappen schoonspringen niet in geslaagd de finale te bereiken op de 3-meterplank. Jansen kwam in de Commonwealth Pool van Edinburgh na vijf sprongen uit op een score van 231.20. Daarmee werd ze vijftiende in de kwalificaties.

10 AUGUSTUS

21.07 uur:

Atletiek - Anouk Vetter heeft geen medaille overgehouden aan de zevenkamp. De Europees kampioene van 2016 zakte na de afsluitende 800 meter zelfs nog een plaats in de stand en eindigde als vijfde. Vetter liep een zwakke 2.22,84 en werd voorbijgestreefd door de Oostenrijkse Ivona Dadic, die beduidend sneller liep: 2.11,87.

Vetter stond de titel af aan regerend olympisch en wereldkampioene Nafissatou Thiam. De Belgische verzamelde 6816 punten. Het zilver was voor de Britse Katarina Johnson-Thompson (6759) en het brons ging naar de Duitse Carolin Schäfer: 6602.

21.04 uur:

Triatlon - Een plek in de top tien was het doel, maar triatleet Jorik van Egdom bleef daar ver van verwijderd. De 23-jarige Van Egdom eindigde op de 21e plaats in 1.51.02, bijna vier minuten achter de winnaar Pierre Corre. Die Fransman deed 1 uur, 47 minuten en 17 seconden over de 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen.

De Spanjaard Fernando Alarza eindigde 11 seconden na Corre als tweede, het brons ging op 23 tellen naar de Belg Marten Van Riel. De Britse favoriet Alistair Brownlee, tweevoudig olympisch kampioen, greep als nummer 4 naast de medailles.

20.44 uur:

Atletiek - Koen Smet heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van de 110 meter horden. De Amsterdammer eindigde in zijn serie van de halve finales als zevende in een een tijd van 13,71 seconden en was daarmee uitgeschakeld.

Smet, zesvoudig Nederlands kampioen, verbeterde dit seizoen zijn persoonlijk record tot 13,53. Hij doorstond de series nog redelijk soepel in 13,61, maar in de halve finale werkte hij een slordige race af, waarin hij de nodige hekjes raakte of schampte.

16.55 uur

BMX - De dertien Nederlandse BMX’ers die meedoen aan de EK hebben zich vrijdag verzekerd van een vervolg in het toernooi. Een plaats bij de beste vier in elke heat was voldoende voor een plek in de volgende ronde. Zaterdag is de finaledag op het Glasgow BMX Centre.

Joris Harmsen, Dave van der Burg en Niek Kimmann eindigden als eerste in hun heat. Justin Kimmann, Kevin van de Groenendaal, Robin Dijk en Mitchel Schotman stonden derde na drie runs. Niels Bensink eindigde in de laatste heat als vierde, precies genoeg om verder te gaan.

Bij de vrouwen haalden Laura en Merel Smulders, Judy Baauw, Ruby Huisman en Manon Veenstra eenvoudig de halve finales.

15.12 uur

Atletiek - Anouk Vetter heeft een medaille op de zevenkamp bij de EK in Berlijn uit haar hoofd gezet. De titelverdedigster steeg na het zesde onderdeel, het speerwerpen, weliswaar naar de vierde plaats in de tussenstand, maar ze kan normaal gesproken op de afsluitende 800 meter niets meer goedmaken.

„Ik moet zelfs uitkijken dat ik niet de vierde plaats kwijtraak. Het meisje dat achter me staat (de Oostenrijkse Ivona Dadic), is sneller op de 800. En dat is ook de Duitse Carolin Schäfer, die nu derde staat”, zei ze in de catacomben van het Olympisch Stadion.

Vetter wierp de speer naar 51,25, ruim onder haar persoonlijk record (58,41) en liet daarmee belangrijke punten liggen in de strijd om het brons. Goud en zilver zijn al onhaalbaar. De Belgische olympisch en wereldkampioene Nafissatou stevent af op de Europese titel. Zij passeerde met een worp van 57,91 met de speer de Britse Katarina Johnson-Thompson in de tussenstand. De afsluitende 800 meter is vrijdagavond.

13.35 uur

Atletiek - De Nederlandse estafetteploeg is er op de EK atletiek in Berlijn net niet in geslaagd de finale van de 4x400 meter te bereiken. De vier sprinters van Oranje eindigden in het Olympisch Stadion als vierde in hun serie. Die klassering was niet genoeg voor directe plaatsing en op basis van de tijd lukte het evenmin. De 3.04,93 was de negende tijd. Acht landen komen uit in de eindstrijd.

De samenstelling van het kwartet lopers was behoorlijk gewijzigd. Vaste waarde Terrence Agard kon wegens een blessure niet lopen en recent aanwinst Jochem Dobber was plotseling ziek geworden. Ramsey Angela en Nick Smidt waren de vervangers.

Tony van Diepen was in het Olympisch Stadion de startloper. Hij opende sterk en tweede man Liemarvin Bonevacia rukte op naar de koppositie. Derde loper en debutant Angela deed zijn best, maar hij werd ingehaald door België en Italië. Slotloper Smidt moest ook nog Spanje voorbij laten gaan.

De estafetteploeg eindigde twee jaar geleden op de EK in Amsterdam als zevende op de 4x400 meter. Een vrouwenploeg op de 4x400 ontbreekt in Berlijn.

Irene van der Reijken figureerde op de 3000 meter steeple chase. De 24-jarige Rotterdamse atlete eindigde in haar serie als zestiende en voorlaatste in 9.57,10. In het totale veld van 33 loopsters waren twee atletes langzamer.

12.24 uur

Anouk Vetter doet na het vijfde onderdeel op de zevenkamp nog altijd mee om een medaille bij de EK atletiek in Berlijn. De titelverdedigster kwam bij het verspringen tot een afstand van 6,30 meter, net iets boven haar persoonlijk record.

De Arnhemse zakte weliswaar in de tussenstand van de vijfde naar de zesde plaats, maar haar sterkste nummer moet nog komen. Bij het zesde onderdeel, het speerwerpen, kan Vetter veel goedmaken op de atletes die boven haar staan.

De Britse Katarina Johnson-Thompson behield de leiding. Ze sprong het verst van allemaal: 6,68. Olympisch- en wereldkampioene Nafissatou Thiam uit België kwam tot 6,60 en handhaafde zich op de tweede plaats.

11.34 uur

Voor polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar is zijn optreden bij de EK atletiek in Berlijn op een sof uitgedraaid. Hij werd al heel snel uitgeschakeld in de kwalificaties.

De 25-jarige Nederlands kampioen had al problemen met de aanvangshoogte van 5,16 meter, maar in de derde poging wipte hij daar overheen. Zijn volgende drie sprongen op 5,36 meter mislukten.

Koppelaar bracht in mei van dit jaar zijn persoonlijk record op 5,70 meter. Hij deed dat bij de Gouden Spike in Leiden.

08.46 uur

Klik op onderstaande link voor het complete programma van vrijdag:

Dafne Schippers in actie op de 100 meter.

Dafne Schippers in actie op de 100 meter.

DONDERDAG 9 AUGUSTUS

22.37 uur

Atletiek - Sprinter Solomon Bockarie heeft zich niet in de strijd om de medailles kunnen mengen op de 200 meter bij de EK in Berlijn. Hij spurtte vanuit de moeilijke baan 1 naar de achtste en laatste plaats, wel in een beste seizoenstijd van 20,39 seconden.

De zege ging overtuigend naar regerend wereldkampioen Ramil Gulijev uit Turkije. Hij snelde naar het goud in 19,76, een kampioenschapsrecord. De Brit Natheneel Mitchell-Blake pakte het zilver in 20,04, het brons was voor de Zwitser Alex Wilson, die ook 20,04 achter zijn naam kreeg.

Op zich was het al knap dat Bockarie in de finale stond. Hij deed wat Churandy Martina niet lukte. Het boegbeeld van de Nederlandse sprint werd in de halve finales uitgeschakeld. Bovendien was de 31-jarige Bockarie, geboren in Sierra Leone, eind juni bij de NK in Utrecht nog geblesseerd geraakt aan beide bovenbenen. Hij was pas twee weken in training.

„Ik ben tevreden. Weer de binnenste baan krijgen is verschrikkelijk, je kan niet voluit je passen maken in de krappe bocht. En dan loop ik toch mijn beste seizoenstijd”, zei hij na de finale. „En we hadden tenminste één Oranje-atleet in de finale. Dat telt ook.”

22.33 uur

Atletiek - Hoogspringer Douwe Amels heeft zich bij de EK atletiek in Berlijn voor de finale van het hoogspringen geplaatst. De 26-jarige Fries, ooit Europees kampioen bij de beloften, ging over een hoogte van 2,21 en eindigde daarmee als tiende in de kwalificatie, voldoende voor een optreden komende zaterdag in de finale.

22.16 uur

Turnen - Het teamresultaat staat bij de Nederlandse turners het komende jaar centraal. Maar wat de eerste stap richting de Olympische Spelen van Tokio had moeten zijn, werd bij de EK in Glasgow een deceptie. De doelstelling, een plaats bij de top vijf, werd bij lange na niet gehaald. Oranje, vier jaar geleden zesde, werd nu negende in de kwalificaties en mist de teamfinale. Een troost was de finaleplaats voor Epke Zonderland aan de rekstok, maar die was de Fries aan zijn stand verplicht.

Zonderland turnde een behoudende oefening die hem een score van 14,333 opleverde. Daarmee plaatste hij zich desondanks als eerste voor de finale van zondag, waarin hij de favoriet is. Voor Frank Rijken, die op brug (14,366) net buiten de top acht viel, voor Bart Deurloo, derde nog aan de rekstok bij de WK in Montreal, Casimir Schmidt en Bram Verhofstad rest slechts toekijken als komend weekeinde de finales plaatsvinden.

21.58 uur

Atletiek - Nadine Visser heeft bij de EK atletiek in Berlijn net naast een medaille gegrepen op de 100 meter horden. De 23-jarige atlete uit Hoorn eindigde in de finale als vierde in 12,88 seconden.

Het goud was voor de Wit-Russische Elvira Herman in 12,67. De Duitse Pamela Dutkiewicz pakte het zilver in 12,72. Een andere Duitse, titelverdedigster Cindy Roleder, rende naar het brons in 12,77.

21.15 uur

Atletiek - Anouk Vetter is na een haperend begin goed teruggekomen op de zevenkamp bij de EK atletiek in Berlijn. De titelverdedigster bezet na de eerste dag, en vier onderdelen, de vijfde plaats in de tussenstand.

De 25-jarige Arnhemse opende de wedstrijd in het Olympisch Stadion met de zevende tijd op de 100 meter horden: 13,55. Ze raakte vol het zevende hekje en was zichtbaar even uit balans. Het hoogspringen ging naar behoren met 1,76 meter, maar had beter gekund. De kogel ging naar 14,79 meter en daarmee zette Vetter de stijgende lijn in. Ook haar 23,97 op de 200 meter was voor haar doen een prima tijd.

Met 3802 punten heeft ze wel een flinke achterstand op de Britse Katarina Johnson-Thompson, die bovenaan staat met 4017 punten. Olympisch- en wereldkampioene Nafissatou Thiam uit België volgt met 3930 punten. De derde plaats is in handen van de Duitse Carolin Schäfer, die 46 punten meer heeft dan de Nederlandse troef.

21.11 uur

Atletiek - Sprinter Solomon Bockarie heeft zich niet in de strijd om de medailles kunnen mengen op de 200 meter bij de EK in Berlijn. Hij spurtte vanuit de moeilijke baan 1 naar de achtste en laatste plaats, wel in een beste seizoenstijd van 20,39 seconden.

De zege ging overtuigend naar regerend wereldkampioen Ramil Gulijev uit Turkije. Hij snelde naar het goud in 19,76, een kampioenschapsrecord.

20.16 uur

Atletiek - Madiea Ghafoor en Lisanne de Witte hebben hun goede vorm van deze zomer onderstreept met een plek in de finale van de 400 meter bij de EK atletiek in Berlijn.

De Amsterdamse Ghafoor liep in haar serie van de halve finales naar de tweede plaats in 51,29 en plaatste zich rechtstreeks voor de eindstrijd op zaterdagavond. De Witte rende in haar heat naar de derde plaats. Dat was onvoldoende voor directe kwalificatie, maar met haar tijd van 51,24 ging ze als tijdsnelste alsnog door.

De 25-jarige Ghafoor beleeft haar beste jaar op de sprint. Ze liep al persoonlijke records op 100, 200 en 400 meter. De 23,16 op de 200 was ook goed voor EK-kwalificatie, maar Ghafoors liefde ligt op de 400 meter. Ze is deze zomer met een beste tijd van 51,12 een seconde sneller dan vorig jaar. „Ik wilde met de grote Q naar de finale, bij de eerste twee dus, en dat is gelukt. Ik was zeker van mezelf en liep gecontroleerd”, zei de Nederlands kampioene na haar race.

Gek genoeg was het niet de Amsterdamse die het Nederlandse record verbeterde. Lisanne de Witte haalde begin juli verrassend uit met 50,96 en dook riant onder de 51,35 van Ester Goossens uit 1988. „Dat record kwam onverwacht en ik was even bang dat het een uitschieter was, maar in Londen liep ik daarna 51 rond en toen wist ik dat het goed zat. Ik zal in de finale wel mijn kop erbij moeten houden, want nu verslapte ik iets te veel na 150 meter. Ik heb houvast aan het feit dat ik nog steeds de beste seizoenstijd van alle finalisten heb gelopen.”

De Brits Laviai Nielsen plaatste zich met 51,21 als snelste voor de finale.

19.48 uur

Atletiek - Nadine Visser heeft zich bij de EK atletiek in Berlijn geplaatst voor de finale van de 100 meter horden. De 23-jarige atlete uit Hoorn finishte als tweede in 12,84 seconden in haar heat van de halve finales en dat betekende directe doorgang naar de eindstrijd later donderdagavond. Haar tijd was de vijfde van het veld. De Duitse Pamela Dutkiewicz was in 12,71 de snelste.

Visser verraste afgelopen winter met de bronzen medaille op de 60 meter horden bij de WK indoor in Birmingham. In juni verbeterde ze het Nederlands record en zette het op 12,71. Ze liep de 12,77 van Marjan Olyslager uit 1989 uit de boeken.

Eefje Boons redde het niet. Ze eindigde als vijfde in haar heat in 12,94 en was daarmee uitgeschakeld.

Visser kende geen voortvarende aanloop naar de EK. De race in Stockholm waar ze het Nederlands record pakte luidde ook een periode van kwakkelen in. Haar hamstring begon op te spelen en een rustpauze was nodig. Bij haar rentree ruim twee weken geleden in Londen struikelde ze over de eerste horde en kwam ten val.

Kortom, de voorbereiding was verre van ideaal, want elke vorm van wedstrijdritme ontbrak. Maar Visser had er kennelijk geen last van. „Ik voelde dat het goed zat. Daar heb ik geen wedstrijd voor nodig. Wat ik kan in de finale? Heel hard lopen denk ik. Ik voel me goed en ben heel erg benieuwd”, zei ze bij de NOS.

19.25 uur

Zwemmen - De Nederlandse estafetteploegen hebben aan het slot van de EK zwemmen in Glasgow een bijrol gespeeld in de finales van de 4x100 meter wisselslag. De mannen eindigden als zevende, de vrouwen werden vijfde. Een medaille werd van beide teams vooraf al niet verwacht.

Nyls Korstanje, Arno Kamminga, Joeri Verlinden en Stan Pijnenburg zetten een tijd neer van 3.35,24, bijna 5 seconden achter het winnende Britse kwartet: 3.30,44. De Britse schoolslagspecialist Adam Peaty veroverde zo zijn vierde Europese titel in Glasgow. Het zilver ging naar Rusland (3.32,03), brons was voor Duitsland (3.33,52).

Bij de vrouwen zegevierde Rusland in 3.54,22, voor Denemarken (3.56,69) en Groot-Brittannië (3.56,91). Het Nederlandse kwartet Kira Toussaint, Tes Schouten, Kinge Zandringa en Femke Heemskerk werd vijfde in 3.58,94. Als startzwemster verbeterde Toussaint haar Nederlands record op de 100 meter rugslag. Ze klokte 59,81, iets sneller dan eerder dit jaar in Eindhoven (59,88).

18.05 uur

Zwemmen - Jesse Puts heeft in de EK-finale van de 50 meter vrije slag niet kunnen meedoen om de medailles. De 23-jarige Utrechter tikte als zesde aan in 22,08 seconden, ruim boven zijn Nederlands record van 21,82. Puts was ook langzamer dan in de halve finales, toen hij met 22,02 de zevende tijd had geklokt.

De Europese titel ging naar de Brit Benjamin Proud, die het goud pakte in 21,34 seconden. Kristian Gkolomeev uit Griekenland eindigde als tweede (21,44), het brons ging naar de Italiaan Andrea Vergani (21,68). De Russische favoriet Vladimir Morozov greep net naast de medailles (vierde in 21,74).

Puts veroverde twee jaar geleden tot ieders verrassing de wereldtitel 50 vrij op de kortebaan. De Utrechter loste kort daarna Pieter van den Hoogenband af als houder van het Nederlandse record op de sprint in het 50 meterbad. Sindsdien vallen zijn resultaten tegen.

17.06 uur

Atletiek - Jony Heerink en Marije Dankelman hebben op de EK triatlon geen rol van betekenis kunnen spelen. Beide atletes eindigden op ruime achterstand van de Zwitserse winnares Nicola Spirig in de achterhoede. Spirig finishte in een tijd van 1.59.13. Zilver was er voor Jessica Learmonth uit Groot-Brittannië, die 33 seconden later binnen kwam. De Française Cassandre Beaugrand werd met een tijd van 2.00.57 derde.

Heerink schommelde gedurende de wedstrijd tussen een 39e en 28e plaats en kwam uiteindelijk als de nummer dertig over de meet in een tijd van 2.11.15. Dankelman gaf met een tijd van 2.11.49 voor 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen meer dan twee minuten toe op de winnares.

16.32 uur

Turnen - Epke Zonderland heeft bij de Europese kampioenschappen turnen in Glasgow voorlopig in de kwalificaties de hoogste score aan de rekstok neergezet. De olympisch kampioen van 2012 kwam tot een score van 14,333 en loste daarmee de Hongaar David Vecsernyes (14,200) af aan kop.

15.35 uur

Zwemmen - Ferry Weertman heeft voor de derde keer op rij de Europese titel behaald op de 10 kilometer in het open water. De Nederlander leek donderdag in het meer Loch Lomond in Schotland genoegen te moeten nemen met zilver, maar na een indrukwekkende inhaalrace tikte hij bij de finish een fractie eerder aan dan Kristof Rasovszky.

13.24 uur

Atletiek - Anouk Vetter is wat haperend begonnen aan de zevenkamp bij de EK atletiek in Berlijn. De titelverdedigster bezet na de eerste twee onderdelen de elfde plaats in de tussenstand. Haar sterke nummers moeten nog wel komen.

De 25-jarige Arnhemse opende de wedstrijd met de zevende tijd op de 100 meter horden: 13,55. Ze raakte vol het zevende hekje en was zichtbaar even uit balans. „De horden waren slordig. Ik was ook heel nerveus voor de start, zat helemaal te trillen. De schade viel nog mee, want ik had ook zomaar kunnen struikelen”, vertelde ze in de catacomben van het Olympisch Stadion.

Het hoogspringen ging naar behoren met 1,76 meter, maar had beter gekund. „Ik zat best wel goed in de wedstrijd. Jammer dat ik de 1,79 niet haalde, want dan had ik de tegenvaller op de horden weer helemaal goedgemaakt. Dus tot dusver zeg ik: mwah.”

Katarina Johnson-Thompson voert de stand aan, olympisch en wereldkampioene Nafissatou Thiam volgt. De Britse en de Belgische wonnen het hoogspringen met 1,91. Voor Thiam, die over de 2 meter kan springen, was dat een tegenvallende hoogte. De zevenkamp vervolgt donderdagavond met het kogelstoten.

13.05 uur

Zwemmen - Schoonspringers Dylan Vork en Joey van Etten zijn er bij de Europese kampioenschappen schoonspringen in Glasgow niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de 3 meterplank. Eerder liepen de Nederlanders ook de eindstrijd op de 1 meterplank mis.

Van Etten eindigde donderdag in de voorronde als 22e met een score van 297,75 punten. Vork kwam met 279,05 uit op de 23e plek.

De beste twaalf springers na zes sprongen mochten door naar de finale.

12.31 uur

Zwemmen - Sharon van Rouwendaal heeft bij de Europese kampioenschappen zwemmen ook de 10 kilometer in het open water op haar naam geschreven. Een dag eerder was de 24-jarige Nederlandse in Loch Lomond in Glasgow al de rapste op de 5 kilometer.

12.15 uur

Atletiek - Corinne Nugter en Jorinde van Klinken zijn er niet in geslaagd de finale van het discuswerpen te halen. Ze bleven allebei steken in de kwalificatie.

Een afstand van 58,50 meter óf een plek bij de beste twaalf was nodig om de eindstrijd te halen. Zesvoudig Nederlands kampioene Nugter reikte met de 1 kilogram wegende schijf tot 55,70, goed voor de veertiende plaats. Van Klinken wierp 54,33 en eindigde als twintigste.

11.30 uur

Zwemmen - De Nederlandse estafetteploegen hebben beide de finale bereikt op 4 x 100 meter wisselslag.

Bij de vrouwen waren Kira Toussaint, Tes Schouten, Kinge Zandringa en Femke Heemskerk goed voor de vierde tijd in de series: 4.01,50. De Deense vrouwen, met vedette Pernille Blume, zwommen de beste tijd: 3.58,40.

De Nederlandse mannen lieten een tijd van 3.35,88 noteren. Daarmee kwalificeerden Nyls Korstanje, Arno Kamminga, Joeri Verlinden en Stan Pijnenburg zich als vijfde voor de finale. Hier was Rusland de snelste in de series: 3.33,08.

11.15 uur

Zwemmen - Arjan Knipping slaagde er niet in zich te plaatsen voor de finale op de 400 meter wisselslag. De zwemmer van PSV, afkomstig uit het Gelderse dorp De Heurne, zwom een tijd van 4.19,91. Daarmee werd hij veertiende. De Hongaar David Verraszto was de snelste in de series: 4.14,18.

11.11 uur

Atletiek - Koen Smet heeft zich redelijk soepel geplaatst voor de halve finales van de 110 meter horden. De Amsterdammer eindigde in zijn serie als derde in 13,61. Die klassering was goed voor een directe doortocht naar de volgende ronde.

10:55 uur

Atletiek - Anouk Vetter is wat haperend begonnen aan de zevenkamp. De titelverdedigster zette op het openingsnummer, de 100 meter horden, de zevende tijd neer: 13,55. Dat was ruim boven haar beste tijd van 13,29.

WOENSDAG 8 augustus

23.23 uur

Atletiek - Twee slechte onderdelen maakten tienkamper Pieter Braun kansloos voor een medaille op de EK atletiek in Berlijn. De Brabander moest het doen met de zevende plaats in de eindstand.

21.33 uur

Atletiek - Susan Krumins heeft voor een bijzonder aangename verrassing gezorgd bij de EK atletiek in Berlijn. De Nijmeegse atlete veroverde de zilveren medaille op de 10.000 meter.

20.49 uur

Atletiek - Churandy Martina kan een greep naar een medaille op de 200 meter bij de EK atletiek in Berlijn vergeten. Solomon Bockarie, de nummer vier op deze afstand bij de EK van 2016 in Amsterdam, rende naar de derde plaats in zijn reeks uit de halve finales in 20,41.

19.13 uur

Zwemmen - De Nederlandse gemengde estafetteploeg is bij de Europese kampioenschappen zwemmen in Glasgow als tweede geëindigd op de 4 x 100 meter vrije slag. Kyle Stolk, Stan Pijnenburg, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo kwamen tot een tijd van 3.23,97.

18.26 uur

Zwemmen - Ranomi Kromowidjojo heeft zich bij de EK zwemmen geplaatst voor de finale van de 50 meter vlinderslag. De drievoudig olympisch kampioene eindigde woensdag als tweede in haar halve finale in een tijd van 25,95 seconden.

17.52 uur

Zwemmen - Femke Heemskerk is bij de Europese kampioenschappen zwemmen als tweede geëindigd op de 100 meter vrije slag. De Nederlandse hoefde in Glasgow alleen de Zweedse Sarah Sjöström voor zich te dulden: 52,93 om 53,23. Het brons ging naar de Française Charlotte Bonnet in 53,35.

17.17 uur

Schoonspringen - Celine van Duijn heeft bij de Europese titelstrijd schoonspringen verrassend goud veroverd op het onderdeel toren. In het Schotse Edinburgh sprong Van Duijn van 10 meter hoog naar een totaalscore van 319,10. De Italiaanse Noemi Batki (315,00) werd tweede en Maria Kurjo uit Duitsland (308,15) pakte brons.

De gouden plak is ook direct de eerste medaille op een EK voor de 25-jarige Amersfoortse.

Vorig jaar werd Van Duijn nog tiende op hetzelfde onderdeel bij de EK in Kiev.

16.13 uur

Zwemmen - Inge Jansen en Pascal Faatz hebben op de Europese kampioenschappen schoonspringen in Edinburgh de vierde plaats behaald. Op het onderdeel 3 meterplank gemengd synchroonspringen verzamelden Jansen en Faatz in vijf sprongen 278,10 punten. Het podium bleef buiten bereik.

De jury beoordeelde het Duitse duo Lou Massenberg/Tina Punzel met de hoogste score: 313,50. Daarachter pakte Groot-Brittannië met Ross Haslam en Grace Reid het zilver (308,67). Ook het Oekraïense tweetal Viktoria Kesa/Stanislav Olifertsjyk bleef het Nederlandse duo ruim voor met 291,81, goed voor brons.

Jansen heeft het nog druk in Edinburgh. De Limburgse, die vorig jaar met Daphne Wils bij de EK in Kiev brons pakte op het onderdeel 3 meter synchroonspringen en op de WK de finale haalde op de 3 meterplank, komt nog uit op drie onderdelen: 1 meter, 3 meter, en 3 meter synchroon vrouwen (met Celine Van Duijn).

15.45 uur

Atletiek - Pieter Braun is op de EK atletiek in Berlijn na acht onderdelen de nummer negen op de tienkamp. De Brabander vergooide bij het polsstokhoogspringen de kans om nog voor een medaille in aanmerking te komen. Hij liet veel punten liggen met een hoogte van 4,60 meter.

Braun stond achtste na de eerste dag en zette met degelijke prestaties op de eerste twee onderdelen van de tweede dag de stijgende lijn voort. Na de 110 meter horden (14,56 seconden) en het discuswerpen (43,75 meter) was hij geklommen naar de zesde plaats en kwam zelfs een medaille in het vizier. Die kans lijkt nu wel verkeken met woensdagavond nog het speerwerpen en de 1500 meter te gaan.

Brauns achterstand op de Britse leider Tim Duckworth is opgelopen tot meer dan 300 punten. De Rus Ilja Sjkoerenjov is de nummer twee de Duitser Arthur Abere staat derde. Ook hun puntenvoorsprong op de Nederlander is riant.

15.44 uur

Wegwielrennen - Victor Campenaerts is woensdag voor het tweede jaar op een rij Europees kampioen tijdrijden geworden.

13.34 uur

Zwemmen - Pepijn Smits is als zesde gefinisht op het onderdeel 5 kilometer open water bij de EK zwemmen in Schotland. Kristof Rasovszky was in het meer Loch Lomond de snelste in een tijd van 52.38,9. De Fransen Axel Reymond en Logan Fontaine finishten kort achter de Hongaar, die bijna de hele wedstrijd het tempo had bepaald.

12.34 uur

Atletiek - Atlete Laura de Witte is bij de EK in Berlijn uitgeschakeld in de series van de 400 meter. De 22-jarige Noord-Hollandse kwam in het Olympisch Stadion als vierde over de finish in 52,57 en dat was niet goed genoeg voor een plek in de halve finales.

12.12 uur

Schoonspringen - Celine van Duijn heeft zich overtuigend geplaatst voor de finale bij het EK Schoonspringen op het onderdeel toren. Na vijf sprongen had ze een totaal van 289,65 punten, goed voor de eerste plaats in het klassement.

11.38 uur

Atletiek - Sprinters Solomon Bockarie en Taymir Burnet hebben zich op de EK atletiek in Berlijn geplaatst voor de halve finales van de 200 meter. Bockarie, de nummer vier op deze afstand bij de EK van 2016 in Amsterdam, won zijn serie overtuigend in 20,66.

11.36 uur

Zwemmen - De Nederlandse gemengde estafetteploeg heeft zich met de tweede tijd gekwalificeerd voor de finale van de 4 x 100 meter vrije slag. Kyle Stolk, Stan Pijnenburg, Kira Toussaint en Ranomi Kromowidjojo kwamen tot een tijd van 3.27,19.

11:07 uur

Zwemmen - Mathys Goosen en Joeri Verlinden hebben zich bij geplaatst voor de halve finales op de 100 meter vlinderslag.

Tes Schouten strandde op de 50 meter schoolslag. In de series zwom ze de 25e tijd.

10:47 uur

Zwemmen - Ranomi Kromowidjojo heeft zich bij de EK zwemmen met de vierde tijd geplaatst voor de halve finales van de 50 meter vlinderslag. De drievoudig olympisch kampioene realiseerde een tijd van 25,95 seconden. De Belgische Kimberley Buys tikte in dezelfde heat net iets eerder aan, maar ook wereldrecordhoudster Sarah Sjöström (25,11, de beste tijd) uit Zweden en de Deense Emilie Beckmann waren sneller.

Kim Busch (26,38) kwalificeerde zich als achtste.

10.20 uur

Zwemmen - Jesse Puts heeft zich moeiteloos geplaatst voor de halve finales op de 50 meter vrije slag. De Nederlands recordhouder kwam tot 22,03, de zevende tijd.

Nyls Korstanje kwam tekort voor een vervolg: 22,74, de 25e tijd.

Tessa Vermeulen mag terugkomen voor de halve finales van de 200 meter rugslag.

DINSDAG 7 augustus

19:22 uur

Zwemmen - De Nederlandse estafettezwemsters zijn als zesde geëindigd in de finale van de 4x200 meter vrije slag. Zonder kopvrouw Femke Heemskerk, die de voorkeur gaf aan de individuele 100 vrij, zat een medaille er niet in voor Oranje. Robin Neumann, Esmee Vermeulen, Loulou Vos en Marjolein Delno waren in de finale met 8.02,94 wel een stuk sneller dan in de series. Daarin was hun 8.05,83 genoeg gebleken om zich als achtste te plaatsen voor de eindstrijd.

18:36 uur

Zwemmen - Ties Elzerman heeft bij de EK de finale bereikt van de 50 meter schoolslag. In het spoor van de Britse grootheid Adam Peaty zwom de houder van het Nederlands record in zijn halve finale naar 27,15 seconden. Dat bleek de zesde tijd, genoeg om woensdag de finale te mogen zwemmen.

Arno Kamminga bleef met 27,72 steken in de halve finales. Hij eindigde op de veertiende plaats.

18:30

Zwemmen - Femke Heemskerk heeft de finale gehaald op de 100 meter vrije slag. Heemskerk, winnares van het zilver op de 200 vrij, zette met 53,35 seconden de tweede tijd neer in de halve finales. Alleen Sarah Sjöström uit Zweden was sneller (52,67). De Française Charlotte Bonnet klokte met 53,55 de derde tijd. Bonnet veroverde maandag de Europese titel op de dubbele afstand, de 200 vrij.

18:10 uur

Zwemmen - Nyls Korstanje is bij de EK zwemmen in Glasgow naar de zesde plaats gesneld in de finale van de 50 meter vlinderslag. De negentienjarige zwemmer evenaarde het Nederlandse record van 23,38 seconden waarmee hij zich een dag eerder had geplaatst voor de eindstrijd. De Europese titel ging opnieuw naar Andrei Govorov uit Oekraïne.

15.48 uur

Baanwielrennen - Harrie Lavreysen is vijfde geworden op het onderdeel keirin. Goud was er voor Stefan Bötticher. De Duitser bleef de Fransman Sébastien Vigier en de Brit Carlin Jack voor.

De 21-jarige in Luyksgestel geboren Lavreysen pakte eerder op de EK goud op de teamsprint en brons op de individuele sprint.

15.20 uur

Baanwielrennen - Laurine van Riessen is als vijfde geëindigd op het onderdeel keirin bij de EK baanwielrennen in het Schotse Glasgow. Goud was er voor de Française Mathilde Gros. Zij bleef de Belgische Nicky Degrendele, de regerend wereldkampioene, nipt voor. Daria Sjmeleva uit Rusland pakte brons.

14.40 uur

Baanwielrennen - Laurine van Riessen heeft zich geplaatst voor de finale van de keirin. In haar halve eindstrijd eindigde ze als eerste. Later op de dag neemt ze het op tegen onder anderen de Belgische Nicky Degrendele, de regerend wereldkampioene keirin.

Shanne Braspennincx werd uitgeschakeld.

Bij de mannen drong Harrie Lavreysen in de keirin ook door tot strijd om de medailles.

13.43 uur

Baanwielrennen - Sam Ligtlee is bij uitgeschakeld in de kwalificaties van de keirin. De winnaar van het brons op de kilometer tijdrit werd verwezen naar de herkansingen omdat hij volgens de jury in de eerste ronde een valpartij had veroorzaakt. Hierdoor kwamen twee renners ten val.

In de herkansing slaagde Ligtlee er niet in een ronde verder te komen.

Harrie Lavreysen, die al brons op de sprint pakte, plaatste zich wel voor de volgende ronde.

13.13 uur

Atletiek -Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun zijn stroef begonnen aan de tienkamp op de EK atletiek. De twee Nederlandse meerkampers zijn na de eerste drie onderdelen ver verwijderd van het podium.

Braun staat er nog het beste voor op de elfde plaats in de tussenstand, maar met 2471 punten heeft hij al 200 punten achterstand op de Noorse leider Martin Roe (2673).

Sintnicolaas, die in 2010 al eens zilver veroverde op de EK in Barcelona, kwam niet in de buurt van zijn beste prestaties.

12.35 uur

Mountainbiken - Anne Tauber is als zesde geëindigd bij de Europese titelstrijd mountainbike op de cross country. De Nederlandse finishte na meer dan anderhalf uur koersen ruim vier minuten achter de winnares Jolanda Neff.

De Zwitserse pakte met overmacht goud. De Française Pauline Ferrand Prevot gaf twee minuten en vier seconden toe en kwam als tweede over de meet. Brons was er voor Githa Michiels uit België. Anne Terpstra ging niet van start.

Later op dinsdag komen Mathieu van der Poel en Michiel van der Heijden nog in actie bij de mannen.

12.10 uur

Atletiek - Atlete Sanne Wolters-Verstegen is op de EK in Berlijn al in de series van de 800 meter uitgeschakeld. De 32-jarige specialiste op de middenafstand kwam in het Olympisch Stadion in haar heat als vijfde over de meet in 2.02,72. Die klassering was onvoldoende voor directe plaatsing voor de halve finales en met haar tijd redde ze het evenmin.

De vroege aftocht was een stevige domper voor Wolters-Verstegen, die er goed voor stond op de Europese ranglijst en met haar beste seizoenstijd van 1.59,85 op papier de snelste was in haar serie. „Maar ik was te nerveus tijdens de race en liet me naar buiten drukken. Dat mag me niet gebeuren”, zei ze na afloop.

De eerste officiële wedstrijdochtend op de EK verliep weinig verheffend voor de Nederlandse atletiekploeg. Niet alleen Wolters-Verstegen moest het toernooi verlaten, ook kogelstootster Melissa Boekelman, discuswerper Erik Cadée, steeplechaser Noah Schutte en hordeloopster Anna Sjoukje Runia wisten geen ronde verder te komen.

Cadée, voor de elfde keer actief op een groot kampioenschap, kwam er niet aan te pas bij het discuswerpen. Zijn beste worp was 57,97, ver onder zijn persoonlijk record en niet in de buurt van een finaleplaats. Hij werd 22e in de kwalificaties.

Schutte en Runia maakten hun EK-debuut en mochten in Berlijn vooral internationale ervaring opdoen. Schutte eindigde als elfde in zijn serie op de 3000 meter steeple in 8.45,81, Runia liep in haar heat van de 400 meter horden naar de zesde plaats in 57,76.

11.43 uur

Zwemmen: - De Nederlandse vrouwen hebben op de Europese kampioenschappen zwemmen in Glasgow de finale bereikt van de 4x200 meter vrije slag. Robin Neumann, Esmee Vermeulen, Loulou Vos en Marjolein Delno zetten in de series met 8.05,83 de achtste tijd neer, precies genoeg voor een plek in de eindstrijd.

Rusland bleef als enige land onder de grens van acht minuten, gevolgd door Groot-Brittannië en Duitsland.

11.41 uur

Zwemmen: - De tweelingzusjes Bregje en Noortje de Brouwer zijn bij de Europese kampioenschappen synchroonzwemmen in Glasgow als achtste geëindigd in de finale van de vrije uitvoering. Het Nederlandse duet kwam uit op een score van 85,200, een persoonlijk record.

Het goud was voor de Russinnen met 96,700 punten voor Oekraïne (93,400) en Italië (92,133).

De zusjes De Brouwer werden eerder ook achtste op de technische uitvoering. Ook op dit onderdeel verbeterde het duo het persoonlijk record.

11.13 uur

Kogelstoten - Melissa Boekelman heeft zich bij de EK atletiek in Berlijn niet kunnen plaatsen voor de finale van het kogelstoten. De twintigvoudig Nederlands kampioene stelde teleur met een stoot van 16,90 meter, ver beneden haar kunnen. Ze eindigde als veertiende in de kwalificaties. De beste twaalf gingen door naar de eindstrijd.

De 29-jarige atlete stond na afloop vol ongeloof haar score te bekijken. „Het is bijna onwerkelijk wat ik hier heb gepresteerd. Ik zit anderhalve meter onder mijn beste seizoensprestatie en ik begrijp niet hoe het kan. Dit was zo slecht”, mopperde de geboren Dordtse, die vorig jaar nog elfde werd in de finale van de WK in Londen en met haar beste stoot van dit jaar, 18,36, bij de beste tien stond op de Europese ranglijst.

„Het hele seizoen ben ik stabiel en dan faal ik op de EK. Dingen gebeuren met een reden, daar geloof ik in, maar welke reden het hier was, is mij een raadsel. Ik neem het maar mee als een les, want ik ga nog wel even door. Een slechte wedstrijd is geen reden om te stoppen”, aldus Boekelman, die internationaal al naam maakte in 2006 met de wereldtitel bij de junioren.

Regerend Europees kampioene Christina Schwanitz kwam het verst in de kwalificaties met 18,83. De 32-jarige Duitse was eind juli nog betrokken bij een auto-ongeluk en hield daar lichte verwondingen aan over. Die verhinderden geen start op de EK

10.45 uur

Zwemmen - Femke Heemskerk heeft zich bij de Europese kampioenschappen zwemmen in Glasgow geplaatst voor de halve finales van de 100 meter vrij. De winnares van de zilveren medaille op de 200 meter vrij ging met een tijd van 53,96 als vierde door.

Kim Busch werd uitgeschakeld. Ze tikte aan in een tijd van 55,45 en werd daarmee 21e. Ranomi Kromowidjojo trok zich terug voor de series op de 100 meter vrij.

Op de 50 meter schoolslag kwalificeerden Ties Elzerman en Arno Kamminga zich voor de halve eindstrijd. Elzerman ging in 27,16 als vijfde door. Kamminga noteerde met 27,71 de zestiende tijd.

De halve finales staan dinsdagavond op het programma.

09:49 uur

Zwemmen: Ranomi Kromowidjojo start dinsdag bij de Europese kampioenschappen zwemmen niet in de series van de 100 meter vrije slag. Dat heeft de zwembond KNZB laten weten. Later komt de bond met een toelichting.

MAANDAG

19:56 uur

Zwemmen: De gemengde Nederlandse estafetteploeg heeft net naast een medaille gegrepen op de 4x100 meter wisselslag. Maaike de Waard, Arno Kamminga, Joeri Verlinden en Ranomi Kromowidjojo kwamen tot een tijd van 3.45,57 en eindigden als vierde. Het goud ging naar het Britse team, in 3.40,18. Rusland werd tweede in 3.42,71 en de Italianen verzekerden zich van brons (3.44,85).

19:43 uur

Zwemmen: Arno Kamminga heeft geen medaille overgehouden aan de finale van de 200 meter schoolslag. De Nederlandse zwemmer lag nog even op de tweede plaats, maar viel in het slot van de race ver terug en eindigde uiteindelijk als zevende in 2.09,87. Anton Tsjoepkov uit Rusland verzekerde zich van de Europese titel met een tijd van 2.06,80. Hij hield de Brit James Wilby (2.08,39) ver achter zich. Brons was er voor de Italiaan Luca Pizzini in 2.08,54.

18:46 uur

Zwemmen: Kira Toussaint heeft bij de Europese kampioenschappen zwemmen in Glasgow de finale bereikt op de 100 meter rugslag. De dochter van olympisch zwemkampioene Jolanda de Rover eindigde in haar halve finale als derde in 1.00,02. De nummers één en twee van beide halve finales en de vier zwemsters die daarna het snelst waren, kwalificeerden zich voor de eindstrijd van dinsdag. Uiteindelijk had Toussaint de achtste tijd.

Tessa Vermeulen eindigde in de tweede halve finale als laatste in 1.00,98 en werd uitgeschakeld.

Op de 200 meter vrije slag voor mannen redde Kyle Stolk het niet. De Nederlander zette in zijn halve finale met 1.48,63 de zevende tijd neer. In de tweede halve finale kwam ook Maarten Brzoskowski tekort. De landgenoot van Stolk klokte 1.49,33 en tikte als laatste aan.

18:19 uur

Baanwielrennen: Baanwielrenner Jeffrey Hoogland mag zich net als vorig jaar opmaken voor de strijd om EK-goud op de sprint. In een spannende Nederlandse halve finale was Hoogland Harrie Lavreysen de baas. De 25-jarige baanrenner uit Nijverdal won de beslissingsrace van de vier jaar jongere Lavreysen. Voor Lavreysen wacht in Glasgow een race om brons.

16:55 uur

Baanwielrennen: Baanwielrenners Roy Pieters en Wim Stroetinga hebben geen rol van betekenis gespeeld in de finale van de koppelkoers bij de EK in Glasgow. Het Nederlandse duo moest voortijdig de strijd staken. De Belgen Robbe Ghys en Kenny De Ketele verzamelden 60 punten, genoeg voor goud. Duitsland (49) moest het doen met zilver. De Britten (38) stootten op het einde nog Spanje (33) van het podium en wonnen brons op de koppelkoers, die ook wel madison wordt genoemd.

16:38 uur

Atletiek - Churandy Martina is bij de EK atletiek in Berlijn soepel naar de halve finales van de 100 meter gesprint. De 34-jarige titelverdediger spurtte in zijn serie naar de eerste plaats in 10,24. De halve finales én de finale zijn op dinsdag.

Martina kreeg als Europees kampioen van 2016 (Amsterdam) geen voorkeursbehandeling. Alleen de top twaalf van de Europese ranglijst van dit jaar mocht de series overslaan en zal meteen uitkomen in de halve finales. Martina behoorde met zijn beste seizoenstijd van 10,20 niet tot dat selecte groepje.

15:49 uur

Baanwielrennen: Hetty van de Wouw en Kyra Lamberink zijn op de 500 meter tijdrit bij de EK baanwielrennen in Glasgow doorgedrongen tot de finale. Van de Wouw klokte de zevende tijd: 34,352 seconden. Lamberink kwam tot 33,786, de derde tijd. De Russin Daria Sjmeleva noteerde de snelste tijd (33,309).

De finale van de tijdrit staat als eerste onderdeel op het avondprogramma op de baan in Glasgow. Vanaf 19.00 uur gaan de twintigjarige Van de Wouw en de 22-jarige Lamberink proberen een EK-medaille te veroveren. Het zou voor beide rensters een primeur zijn op dit onderdeel.

15:25 uur

Baanwielrennen - Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen hebben zich geplaatst voor de halve finales op de sprint bij de EK baanwielrennen in Glasgow. Hoogland versloeg de Brit Philip Hindes. Lavreysen was te sterk voor de Rus Denis Dmitrijev. In de halve finale treffen de Nederlanders elkaar, daardoor is Nederland al zeker van een zilveren plak.

11:55 uur

Zwemmen - De gemengde Nederlandse estafetteploeg heeft zich bij de EK zwemmen in Glasgow geplaatst voor de finale van de 4x100 meter wisselslag. Maaike de Waard, Arno Kamminga, Joeri Verlinden en Ranomi Kromowidjojo zetten met 3.45,34 de beste tijd neer in de halve finales. Het Britse kwartet, titelverdediger op dit nummer, klokte de vierde tijd: 3.47,44.

Bij de EK van 2014, waar dit gemengde estafettenummer voor het eerst werd gezwommen, pakte Oranje zilver. De finale van de 4x100 wissel is maandagavond.

Op de 100 meter rugslag plaatsten Kira Toussaint en Tessa Vermeulen zich beiden voor de halve finales. Toussaint, de houdster van het Nederlands record, zette met 1.00,12 de zesde tijd neer in de series. Vermeulen eindigde met 1.00,79 op de vijftiende plek. Margherita Panziera uit Italië was de snelste met 59,86.

11:30 uur

Zwemmen - Nyls Korstanje heeft bij de EK zwemmen in Glasgow het Nederlands record op de 50 meter vlinderslag verbeterd. De negentienjarige zwemmer tikte aan na 23,40 seconden, waarmee hij sneller was dan de 23,52 die Mathys Goosen vorig jaar in Boedapest had neergezet. Korstanje plaatste zich als nummer drie van de series voor de halve finales.

De onttroonde recordhouder Goosen mag maandagavond ook terugkomen voor de halve finales. Hij zette met 23,60 de tiende tijd neer. Jesse Puts werd met 23,81 uitgeschakeld. Joeri Verlinden trok zich op het laatste moment terug; hij richt zich volledig op de gemengde estafette 4x100 wissel.

Titelverdediger Andrei Govorov uit Oekraïne was de snelste in de series. De wereldrecordhouder dook als enige onder de 23 seconden (22,90).

11:13 uur

Zwemmen - De Nederlandse zwemmers Maarten Brzoskowski en Kyle Stolk hebben bij de EK in Glasgow de halve finales bereikt op de 200 meter vrije slag. Brzoskowski zette met 1.48,72 de dertiende tijd neer in de series. Stolk eindigde met 1.49,34 als achttiende, in principe niet genoeg om door te gaan, maar profiteerde van het feit dat per land slechts twee zwemmers naar de halve finales mogen.

Een Brit en een Rus vielen als nummer drie van hun land af, waardoor Stolk zich als zestiende en laatste toch plaatste voor de halve finales van maandagavond. Stan Pijnenburg (1.50,02) en Dion Dreesens (1.50,47) werden uitgeschakeld. Danas Rapsys uit Litouwen was de snelste in de series met 1.46,55.

ZONDAG

21:58 uur

Baanwielrennen - Wojciech Pszczolarski heeft bij het baanwielrennen goud gewonnen op de individuele puntenkoers over 40 kilometer. De Pool bleef de Belg Kenny De Ketele voor: 102 om 83 punten. Het brons ging naar de Oostenrijker Stefan Matzner met 71 punten.

21:15 uur

Baanwielrennen - Domenic Weinstein heeft bij het baanwielrennen goud behaald op de 4 kilometer achtervolging. De Duitser versloeg in de finale de Portugees Ivo Oliveira: 4.13,363 om 4.15,304.

20:33 uur

Zwemmen - Femke Heemskerk zwemt maandag de finale van de 200 meter vrije slag op de EK van Glasgow. De Nederlandse recordhoudster plaatste zich met de snelste tijd voor de eindstrijd: 1.57,64.

20:18 uur

Zwemmen - Arno Kamminga heeft zich geplaatst voor de finale van de 200 meter schoolslag. Hij finishte in zijn halve eindstrijd als derde in 2.10,00. Dat bleek uiteindelijk de zevende tijd.

19:43 uur

Turnen - Céline van Gerner is er net niet in geslaagd een medaille te veroveren op vloer. Van Gerner, die sinds de Spelen van Rio 2016 geen groot toernooi meer had geturnd, kwam tot een score van 13,300 en werd daarmee vierde.

16:21 uur

Turnen: Tisha Volleman is bij de Europese kampioenschappen turnen in Glasgow als zevende geëindigd in de sprongfinale. Volleman kwam na scores van 13,933 en 13,666 tot een spronggemiddelde van 13,799.

14.00 uur

Roeien - De Holland Acht heeft het toernooi in Glasgow afgesloten met een zilveren medaille. De Nederlandse roeiers troefden Roemenië af in de strijd om het zilver achter het oppermachtige Duitsland.

13.41 uur

Baanwielrennen - Amy Pieters heeft net naast een medaille gegrepen op de EK baanwielrennen in Glasgow. De Nederlandse, dit jaar nog tweede in de Ronde van Vlaanderen op de weg, eindigde als vierde op de afvalkoers.

13.37 uur

Baanwielrennen - Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen hebben zich overtuigend geplaatst voor de kwartfinales van het sprinttoernooi baanwielrennen in Glasgow. Hoogland klopte in de kwartfinales de Pool Rafal Sarnecki. Lavreysen was sneller dan Mateusz Lipa, eveneens afkomstig uit Polen.

13.03 uur

Roeien - De Nederlandse roeisters Marieke Keijser en Ilse Paulis hebben de titel veroverd in de lichte dubbeltwee. De 21-jarige Keijser en de vier jaar oudere Paulis namen halverwege de race over de roeibaan in Glasgow de leiding en gaven die niet meer weg.

12.22 uur

Zwemmen - De Nederlandse mannenestafetteploeg staat in Glasgow in de finale op de 4x200 meter vrije slag. Kyle Stolk, Stan Pijnenburg, Ferry Weertman en Maarten Brzoskowski kwamen tot 7.14,86, de vijfde tijd.

11.51 uur

Zwemmen - Femke Heemskerk realiseerde op de 200 meter vrije slag de beste tijd. De Nederlandse recordhoudster tikte aan na 1 minuut en 58,14 seconden. Robin Neumann kwam tot de zestiende tijd en staat zondagavond ook in de halve finales.

ZATERDAG

22.27 uur

Baanwielrennen - Roy Pieters heeft bij de EK baanwielrennen in Glasgow geen rol van betekenis kunnen spelen op het omnium. De 29-jarige Noord-Hollander eindigde na vier onderdelen op de zeventiende plaats met veertien punten.

21.00 uur

Baanwielrennen - Shanne Braspennincx is bij de EK baanwielrennen uitgeschakeld in de kwartfinales van het sprinttoernooi. De Russin Anastasiia Voinova was te sterk in het duel dat in één heat wordt beslist.

Hetty van de Wouw was al een ronde eerder klaar. Zij vloog eruit tegen de Oekraïense Lioebov Basova.

20.16 uur

Zwemmen - De gemengde Nederlands estafetteploeg heeft bij de EK zwemmen in Glasgow niet kunnen meedoen om de medailles op de 4x200 meter vrije slag, een nieuw nummer op het evenement. Kyle Stolk, Stan Pijnenburg, Femke Heemskerk en Robin Neumann eindigden op de zesde plaats.

19.13 uur

Zwemmen - Kira Toussaint heeft de finale bereikt op de 50 meter rugslag. De dochter van olympisch zwemkampioene Jolanda de Rover tikte in de halve finales aan na 27,92 seconden. Maaike de Waard redde het niet.

18.52

Zwemmen - Kyle Stolk en Nyls Korstanje zijn er bij de Europese zwemkampioenschappen in Glasgow niet in geslaagd de finale te bereiken op de 100 meter vrije slag.

18.28 uur

Zwemmen - Arno Kamminga is bij de Europese kampioenschappen zwemmen als zevende geëindigd op de 100 meter schoolslag. Het Britse fenomeen Adam Peaty bood de toeschouwers spektakel. Hij won in een nieuw wereldrecord: 57,00.

17.33 uur

Baanwielrennen - Kirsten Wild heeft bij de EK baanwielrennen in Glasgow naast de medailles gegrepen op de puntenkoers. De regerend wereldkampioene op dit onderdeel eindigde na een race over 25 kilometer op de vierde plaats. De Europese titel ging naar Maria Giulia Confalonieri uit Italië, die 33 punten bij elkaar reed.

Confalonieri kreeg op het podium gezelschap van Ina Savenka uit Wit-Rusland en de Russin Goelnaz Badijkova, die respectievelijk 32 en 30 punten haalden. Wild bleef met 27 punten steken op plek vier. De 35-jarige Nederlandse pakte in 2013 en 2016 de Europese titel op de puntenkoers. Wild bezorgde Nederland vrijdagavond het eerste goud bij de EK in Glasgow door de scratch te winnen.

16.41 uur

Baanwielrennen - Shanne Braspennincx is bij de EK baan in Glasgow doorgedrongen tot de kwartfinales in het sprinttoernooi. De Brabantse versloeg in de achtste finales de Spaanse Tania Calvo.

Voor Hetty van de Wouw eindigde het toernooi. De Oekraïense Lioebov Basova was te sterk.

16.12 uur

Baanwielrennen - Matthijs Büchli heeft bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen in Glasgow het goud veroverd op het onderdeel kilometer tijdrit. De baanrenner uit Santpoort realiseerde een tijd van 1.00,134. Daarmee was hij net iets minder snel dan in de kwalificaties, toen hij als enige onder de minuut bleef.

De Duitser Joachim Eilers (1.00,361) pakte zilver. Het Nederlandse succes was compleet met de bronzen plak voor Sam Ligtlee: 1.00,905.

16.05 uur

Turnen - De Nederlandse turnsters zijn in de landenfinale bij de EK in Glasgow als derde geëindigd. Vera van Pol, Céline van Gerner, Sanne Wevers, Tisha Volleman en Naomi Visser waren met een score van 159,563 verantwoordelijk voor die historische prestatie. De laatste keer dat Nederland als land een EK-medaille veroverde was in 2002 in Patras, toen zilver.

Het goud was voor Rusland met een score van 165,195. Frankrijk pakte het zilver: 161,131.

14.22 uur

Roeien - De Nederlandse roeiploeg heeft op de eerste van twee finaledagen bij de EK roeien in Glasgow vijf medailles veroverd: twee keer zilver en drie keer brons. Zilver was er voor Elsbeth Beeres en Laila Youssifou in de vrouwen twee-zonder én voor Roos de Jong en Lisa Scheenaard in de vrouwen-dubbeltwee.

De vrouwen-dubbelvier, regerend wereldkampioen, stelde ietwat teleur met het brons. Ook de lichte mannen-dubbelvier, een niet-olympische boot, pakte brons. De derde bronzen plak was voor de vrouwen-acht. Doordat er in die klasse slechts drie boten deelnamen aan het toernooi, was een plak al zeker voor de finale.

Beeres en Youssifou kwamen in de finale van de twee-zonder goed opzetten vanaf plek vier, maar waren niet meer in staat Roemenië van het goud af te houden. De Jong en Scheenaard streden in de dubbeltwee boeg aan boeg om de titel met twee andere boten. Frankrijk sloeg toe in de laatste meters en greep de winst, Oranje wist nipt Litouwen voor te blijven.

De vrouwen-dubbelvier wist zijn favorietenrol niet waar te maken. Sophie Souwer, Nicole Beukers, Olivia van Rooijen en Karolien Florijn konden in de finale de Poolse en Oekraïense boot niet bijhouden en moesten nog hard aan de riemen trekken om het brons zeker te stellen.

De Holland Vier (mannen vier-zonder), een geheide kandidaat voor eremetaal, moest genoegen nemen met de vijfde plaats. Jasper Tissen, Tone Wieten, Bram Schwarz en Bjorn van den Ende hadden in het tweede deel van de 2000 meter lange race geen versnelling en zagen de medailles gaan naar Roemenië, Groot-Brittannië en Frankrijk.

Ook de vrouwen vier-zonder en de mannen-dubbelvier eindigden op de tegenvallende vijfde plaats.

12:06 uur

Baanwielrennen - Matthijs Büchli heeft bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen in Glasgow de snelste tijd gerealiseerd in de kwalificaties op de kilometer tijdrit. De Noord-Hollander bleef als enige onder de minuut: 59,783. De Duitser Joachim Eilers werd tweede, hij moest bijna een seconde toegeven op de tijd van Büchli: 1.00,735.

Ook Sam Ligtlee keert zaterdagmiddag op het Sir Chris Hoy Velodrome terug voor de finale. De broer van olympisch kampioene keirin Elis Ligtlee was goed voor de zevende tijd: 1.01,388. Titelverdediger Jeffrey Hoogland neemt niet deel aan het niet-olympische onderdeel.

11:58 uur

Zwemmen - De Nederlandse gemengde estafetteploeg heeft zich bij de EK zwemmen in Glasgow op de 4x200 meter vrij met de vijfde tijd gekwalificeerd voor de finale. Op het nieuwe onderdeel kwamen Dion Dreesens, Maarten Broszkowski, Marjolein Delno en Robin Neumann tot een tijd van 7.39,30. Het team van Rusland was het snelst: 7.33,16. De finale is zaterdag vroeg in de avond.

11:42 uur

Zwemmen - Kira Toussaint en Maaike de Waard hebben bij de Europese kampioenschappen zwemmen de halve finales bereikt op de 50 meter rugslag. Toussaint was goed voor 28,04, de achtste tijd in de series. De Waard tikte aan na 28,30 seconden, de elfde tijd. Tessa Vermeulen zwom een persoonlijk record (28,35) maar mocht met de veertiende tijd niet verder. Per land kunnen zich maar twee zwemsters kwalificeren voor de halve finales. De Britse Georgia Davis was de snelste in 27,21, een Europees record.

11:16 uur

Zwemmen - Nyls Korstanje en Kyle Stolk hebben zich bij de EK zwemmen in Glasgow ternauwernood geplaatst voor de halve finales op de 100 meter vrij. Korstanje realiseerde een tijd van 49,20 en werd daarmee vijftiende in de kwalificaties. Stolk (49,27) viel net buiten de top zestien, maar had drie Russen en drie Italianen voor zich. Per land kunnen zich maar twee zwemmers kwalificeren.

Stan Pijnenburg strandde met de twintigste tijd: 49,36. De Rus Vladislav Grinev was de snelste in de series: 48,38. Tes Schouten haalde het niet op de 100 meter schoolslag. Haar 1.08,56 was de achttiende tijd in de series.

Het goud was voor de Hongaarse Boglarka Devai met een gemiddelde van 14,349. De achttienjarige turnster was vorig jaar al derde geworden in de sprongfinale bij de EK in Cluj. Zilver ging naar de Russische Angelina Melnikova in 14,233. De Roemeense Denisa Golgota pakte het brons: 14,166.