Sport/Tennis
2391025
Tennis

Weerstand tegen andere opzet Daviscup

LONDEN - De weerstand tegen een totale hervorming van de Daviscup groeit.

De Australische tennisfederatie wijst de plannen van de internationale tennisfederatie ITF af en ook de overkoepelende Europese tennisbond is tegen. Persbureau Reuters zag protestbrieven in van beide instanties.

De ITF wil de traditionele landencompetitie bij de mannen omvormen tot een toernooi van één week waarin achttien teams strijden om de World Cup of Tennis. De nieuwe opzet van de 118 jaar oude Daviscup zou per november 2019 moeten ingaan. In de huidige opzet zijn de wedstrijden verdeeld over een heel jaar en wordt er toegewerkt naar een finale tussen de twee beste landenteams.

De grootste bezwaren bestaan tegen de financiering. De ITF beweert een sponsordeal te hebben met Kosmos, de investeringsgroep van Barcelona-voetballer Gerard Piqué. Er zou de komende 25 jaar 3 miljard dollar beschikbaar komen voor het evenement. De Australische bond en Tennis Europe hebben over die financiële deal nog nauwelijks details gekregen en twijfelen ernstig aan de betrouwbaarheid. De instanties kondigen aan de plannen van de ITF bij de komende algemene vergadering later deze maand in Orlando af te wijzen.

„Er wordt geschermd met enorme bedragen en we vragen al maanden om meer duidelijkheid, maar hebben die niet gekregen”, schrijft Craig Tiley, de directeur van de Australische tennisbond. „We zien op dit moment zo weinig meerwaarde in de plannen dat we niet het oude systeem overboord willen gooien.”

Tennis Europe uit de vrees dat de spelers de Daviscup in nieuwe vorm gaan mijden en eerder zullen kiezen voor de World Team Cup, een toernooi voor koppels dat de professionele tennisassociatie ATP in 2020 nieuw leven inblaast. Dat toernooi levert de tennissers namelijk punten op voor de wereldranglijst.