Nieuws/Sport
2391451
Sport

Sam Ligtlee pakt brons

Büchli snelt naar goud op EK baanwielrennen

Matthijs Buchli

Matthijs Buchli

GLASGOW - Matthijs Büchli heeft bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen in Glasgow het goud veroverd op het onderdeel kilometer tijdrit.

Matthijs Buchli

Matthijs Buchli

De baanrenner uit Santpoort realiseerde een tijd van 1.00,134. Daarmee was hij net iets minder snel dan in de kwalificaties, toen hij als enige onder de minuut bleef.

De Duitser Joachim Eilers (1.00,361) pakte zilver. Het Nederlandse succes was compleet met de bronzen plak voor Sam Ligtlee: 1.00,905. Het was al het derde goud op de baan voor Nederland na Kirsten Wild (scratch) en de teamsprinters.

Büchli was net terug uit Japan waar hij de hele zomer keirinwedstrijden reed. Ver weg bedacht hij dat de kilometer tijdrit, een onderdeel waarop hij voor het laatst in 2014 uitkwam, goed past als training voor de teamsprint waarin over drie rondes wordt gereden. „Ik heb een redelijke derde ronde, maar hier ga ik vier rondes volle bak.”

Büchli weet ook dat de concurrentie moordend is met bijvoorbeeld Jeffrey Hoogland, meestal de derde man op de teamsprint. „Toch zie ik kansen, terwijl ik me ook weer meer op de sprint ga richten.” Keirin, het onderdeel waarop hij in 2016 olympisch zilver pakte, staat na een tweede verblijf in Japan vanaf oktober slechts af en toe op het programma. Naast de tijdrit en de teamsprint wil Büchli zich op de sprint richten.

De schoenen waren inmiddels uit. „De voeten doen het zeerst. Maar je hele lichaam heeft zeker 48 uur nodig om te herstellen”, vertelde Büchli, terwijl hij Ligtlee feliciteerde. Die had met de zevende tijd in de kwalificaties besloten twee tanden zwaarder te steken. „Ik had niks te verliezen, maar nu ben ik wel heel verbaasd.” De broer van olympisch kampioene Elis Ligtlee wilde het verzet dat hij rondtrapte voor zich houden. „Hetzelfde als hij”, zei hij met een knikje naar de winnaar. „62x15”, vertelde Büchli zonder aarzeling, een haast onwerkelijke versnelling. Het verklaarde de pijn.