2391535
Sport

Bendsneyder aast op punten na beste kwalificatie in GP

Bo Bendsneyder

Bo Bendsneyder

BRNO - Motorcoureur Bo Bendsneyder gaat vanaf de achttiende plek in de Moto2-race van de Grand Prix van Tsjechië starten.

Bo Bendsneyder

Bo Bendsneyder

De Rotterdammer van het Franse Tech3 Racing Team evenaarde daarmee zijn beste gridpositie in zijn rookiejaar van de middenklasse in de MotoGP. Ook in de openingsrace in Katar begon hij op die positie met zijn Mistral 610 van teameigenaar Hervé Poncharal.

Het betekende een opsteker voor de 19-jarige Bendsneyder die bovendien zijn Australische teamgenoot Remy Gardner nipt wist voor te blijven, al scheelde dat maar 38/1000ste van een seconde. De enige Nederlandse grandprixcoureur die onder druk staat omdat contractverlenging op de tocht staat, hoopt met een goede start zijn eerste WK-punt(en) te pakken.

Voor de familie Rossi was het een succesvolle kwalificatiedag. Nadat Valentino Rossi op de eerste rij gaat starten in de koningsklasse, vertrekt zijn halfbroer van moeders kant Luca Marini zelfs vanaf de pole in de Moto2. Met zijn Kalex-machine met verplichte Honda 600cc-motor van het Sky Racing Team VR46 was de 20-jarige Italiaan al in het begin van de kwalificatie de snelste met een tijd van 2.02,244 (gem. 159,1 km/uur). Het was zijn eerste pole in 46 grandprix's. Hij krijgt op de frontrow gezelschap van Marc Marquez' broer Alex en zijn 32-jarige, ervaren landgenoot Mattia Pasini.

De onderlinge verschillen in de zeer competitieve Moto2 zijn klein. Bendsneyder staat op een achttiende plaats nog net binnen de seconde van de pole (0,991). Het Nederlandse team NTS RW Racing GP kwam in de kwalificatie niet verder dan een 23ste (Joe Roberts) en 26ste tijd (Steven Odendaal).