Nieuws/Sport
2393
Sport

Voormalig ster van Barcelona duidelijk

Xavi waarschuwt Nederlands voetbal

Xavi en Puyol

Xavi en Puyol

Xavi Hernandez vindt dat Nederlandse clubs en ook Oranje zich in geen geval een meer verdedigende speelstijl moeten aanmeten. Enkele FC Barcelona-iconen, onder wie ook Xavi, waren maandagmiddag in de Amsterdam ArenA voor een congres over jeugdvoetbal. 

Xavi en Puyol

Xavi en Puyol

"Nederland moest juist vasthouden aan de filosofie van Cruijff, Van Gaal en Rijkaard en vele trainers die op een attractieve manier willen spelen", vertelde Xavi, die met Barcelona alles won wat er te winnen valt. "Ik heb net gehoord dat Nederland het accent wil liggen op fysieke en mentale aspecten. Dat is ook gebeurd bij Barcelona toen het even niet goed ging, maar dat is een vergissing geweest." 

De 36-jarige middenvelder vindt dan ook dat Nederlandse ploegen moeten vasthouden aan aanvallend voetbal. "In de jaren 90 had Van Gaal veel succes met dominant en attractief voetbal. Ajax won er de Champions League mee. Zowel nationaal en internationaal boekte hij met aanvallend en internationaal voetbal grote successen. Daarom moet het Nederlands voetbal niet veranderen. Het moet de ideeën van Cruijff, Van Gaal en Rijkaard meer perfectioneren en in geen geval veranderen."