Nieuws/Sport
2394341
Sport

Van Rijsselberghe laat zich meteen zien in Aarhus

Dorian van Rijsselberghe op archiefbeeld.

Dorian van Rijsselberghe op archiefbeeld.

AARHUS - Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe hebben zich op de eerste dag van het WK in de RS:X-klasse direct van voren laten zien.

Dorian van Rijsselberghe op archiefbeeld.

Dorian van Rijsselberghe op archiefbeeld.

Beide windsurfers wonnen een race voor de kust van de Deense stad Aarhus en eindigden een keer als tweede. Zowel Van Rijsselberghe als Badloe zette ook een minder resultaat neer, met respectievelijk de veertiende en elfde plek, voorlopig voor beiden het zogeheten schrapresultaat.

Giard aan kop

De Fransman Louis Giard gaat na drie races aan kop met twee punten. Tweevoudig olympisch kampioen Van Rijsselberghe en Badloe staan beiden op drie punten. De twee windsurfers trainen samen, maar zijn ook elkaars concurrenten voor het ene startbewijs dat Nederland op dit onderdeel heeft voor de Olympische Spelen over twee jaar in Tokio. Ze mochten van het Watersportverbond hun eigen selectieprocedure opstellen. Van Rijsselberghe en Badloe hebben afgesproken dat degene die op de drie WK’s tot aan de Spelen het beste presteert naar Tokio gaat.

Van Rijsselberghe keek terug op een geslaagde start. „Het ging lekker”, zei hij. „Ik ben eigenlijk wel blij. De laatste race ging wat minder, maar over het algemeen heb ik wel een lekker dagje gevaren. Ik voel me goed, we hadden een lekker windje, dus we mogen niet klagen.” Badloe was eveneens positief over zijn optreden. „Dit is natuurlijk nog maar het begin en we hebben nog een lange weg te gaan. Maar ik ben blij met hoe ik ben gestart. Ik hoop hier op een event met verschillende omstandigheden, zodat de echte allrounders naar boven komen.”

Bouwmeester

Marit Bouwmeester zakte naar de negende plaats in het klassement van de Laser Radial. De olympisch kampioene kwam zondag niet verder dan de zestiende en vierde plaats. „De afgelopen twee dagen hadden we wind van het land en dat overviel me een beetje”, zei ze. „Maar we hebben nog even te gaan, dus er is nog van alles mogelijk.” Maxime Jonker presteert met de vierde plaats vooralsnog beter dan Bouwmeester.