2394588
Sport

Dafne Schippers boegbeeld van grote Nederlandse afvaardiging

Atletiekploeg kan historie schrijven in Berlijn

Dafne Schippers en haar broer en manager Derek.

Dafne Schippers en haar broer en manager Derek.

Het vermaarde Olympiastadion van Berlijn is vanaf vanmiddag zeven dagen lang het decor voor de 24e editie van Europese kampioenschappen atletiek. Daar waar Jesse Owens furore maakte tijdens de Spelen van 1936 en Usain Bolt de wereld in 2009 verblufte met zijn wereldrecords op de 100 en 200 meter, komen maar liefst 45 Nederlanders in actie. Het zou een historische editie kunnen worden voor Oranje.

Dafne Schippers en haar broer en manager Derek.

Dafne Schippers en haar broer en manager Derek.

Onder aanvoering van de boegbeelden Dafne Schippers, Sifan Hassan, Anouk Vetter en Churandy Martina kan het record van 1950 met acht medailles (vier keer goud, drie keer zilver en één keer brons) worden overtroffen. Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie, zei tijdens de bekendmaking van de ploeg dik tevreden te zijn met zeven medailles, ongeacht de kleur’. Dat is een veilig uitgangspunt. Twee jaar geleden in Amsterdam werden ook zeven podiumplaatsen behaald (4-1-2). Nu lijkt de Nederlandse ploeg nog iets sterker.

Veel is afhankelijk van de vorm van Dafne Schippers. Zij veroverde tijdens de afgelopen drie EK’s al vijf medailles en in topvorm kan zij er zomaar drie aan toevoegen. Dit kan morgenavond tijdens de finale van de 100 meter, zaterdagavond op de 200 meter en zondag bij de 4x100 meter estafette. Als Schippers één keer goud en één keer zilver pakt, streeft ze zelfs Fanny Blankers-Koen voorbij als meest succesvolle Nederlandse EK-atleet. De vliegende huisvrouw won acht EK-medailles (5-1-2).

Over de vorm van Sifan Hassan bestaat weinig twijfel. Zij verbrak in juli het Europees record op de 5000 meter en is op de slotdag in Berlijn huizenhoog favoriet. Zevenkampster Anouk Vetter verdedigt donderdag en vrijdag haar gouden plak van Amsterdam, maar moet normaliter de Belgische Nafi Thiam voor zich dulden.

Met Churandy Martina weet je het maar nooit. Twee jaar geleden in Amsterdam won hij zowel de 100 als de 200 meter, maar werd hij gediskwalificeerd op de dubbele sprint. Ook nu lijkt hij weer precies op tijd in vorm voor een stunt op de 200 meter en de 4x100 meter, waarop hij onlangs met zijn drie Rotterdamse clubgenoten van Curaçao het Nederlands record verbrak. Ook Susan Krumins weet altijd precies op toernooien te pieken; zij loopt zowel de 5000 als de 10.000 meter.

Andere Nederlandse medaillekandidaten zijn Liemarvin Bonevacia, Lisanne de Witte en Madiea Ghafoor op de 400 meter, Jamile Samuel op de 200 meter, Nadine Visser op de 100 meter horden, Eelco Sintnicolaas op de tienkamp en de marathonlopers Abdi Nageeye en Andrea Deelstra.

Natuurlijk zijn er altijd verrassingen. Statistisch gezien presteert bij kampioenschappen één derde van de atleten beter dan verwacht, één derde conform verwachting en één derde tegenvallend.