Nieuws/Sport
2398800
Sport

Hoogland: ’Geweldig, een dag dat alles klopte’

Jeffrey Hoogland

Jeffrey Hoogland

GLASGOW - Jeffrey Hoogland was in extase nadat hij in Glasgow de Europese titel op de sprint had veroverd.

Jeffrey Hoogland

Jeffrey Hoogland

„Geweldig, geweldig. Het was zo’n lekkere dag dat alles klopte”, zei Hoogland na afloop van zijn gouden race tegen de NOS. „Ik ramde alles eruit. Ik wist dat ik op kop moest blijven, want op snelheid win ik van hem. Jammer dat ik niet in de finale tegen Harrie moest want dan zou het een veel spannendere strijd zijn geweest.”

Hoogland was in de strijd om goud veel te sterk voor de Duitser Stefan Bötticher. Harrie Lavreysen won brons. Hoogland trof Lavreysen al in de halve finale. Ondanks verlies in de eerste heat trok de 25-jarige renner alsnog de winst naar zich toe. Het is de tweede individuele Europese titel voor Hoogland op de sprint. In 2015, het jaar van zijn doorbraak, werd hij ook Europees kampioen op dat onderdeel.

Beslissende race

Lavreysen pakte nog nooit een individuele medaille op een EK. Daar kwam in Glasgow verandering in. Op het onderdeel waarin hij in 2017 WK-zilver veroverde, won hij brons. Hij versloeg in de troostfinale knap de Brit Jack Carlin, die eerder dit jaar op de WK in Apeldoorn nog naar een zilveren plak sprintte. Er moest een beslissende derde race aan te pas komen, maar daarin was Lavreysen oppermachtig.