Nieuws/Sport
2403194
Sport

Brons voor Schippers op 100 meter

Dafne Schippers

Dafne Schippers

BERLIJN - Dafne Schippers heeft haar fletse seizoen niet kunnen kleuren met goud op de 100 meter bij de EK atletiek. De Utrechtse atlete werd in het monumentale Olympisch Stadion van Berlijn onttroond als Europees kampioene op het koningsnummer.

Dafne Schippers

Dafne Schippers

Schippers moest in de drukkende warmte genoegen nemen met brons. Het goud ging naar de Britse Dina Asher-Smith, die won in de beste tijd van het jaar: 10,85 seconden. De Duitse Gina Lückenkemper pakte het zilver in 10,98. Schippers liep 10,99, voor het eerst dit jaar wel onder de elf seconden.

Samuel

Jamile Samuel, de tweede Nederlandse in de finale, eindigde als vijfde in 11,14. Dat was haar beste prestatie ooit op een EK. De Amsterdamse liep in de halve finales al een persoonlijk record van 11,10. Ze weet haar succes aan de samenwerking met haar nieuwe coach Bart Bennema.

Schippers kon voor de derde keer op rij de Europese titel veroveren op het koningsnummer, maar de voortekenen waren al slecht. Het draaide deze zomer niet bij Schippers, inmiddels een gearriveerde vedette op de sprint met twee wereldtitels op de 200 meter én olympisch zilver op haar naam. Ze kwam niet aan de tijden die iedereen van haar gewend was.

De 26-jarige Utrechtse ging dan ook niet als topfavoriete van start. De Britse Asher-Smith was naar Berlijn gekomen met een tijd van dik onder de 11 seconden. Schippers was dat het hele seizoen niet gelukt en in de halve finales kon ze haar gebrek aan topvorm nog steeds niet verbloemen; ze plaatste zich met 11,05 als derde voor de finale.

Turbo

In de eindstrijd haperde de ’turbo’ voor een ouderwetse explosie. Asher-Smith was beduidend sneller en Lückenheimer bracht het thuispubliek in vervoering met het onverwachte zilver. Voor Schippers restte brons, zij het met haar beste tijd van dit jaar. Het was haar zesde Europese plak naast vier gouden en een zilveren.

Ze begint vrijdag aan de 200 meter, de afstand die haar dierbaarder is en waarop ze meer dan ooit gebrand zal zijn op een gouden medaille. Ze zal dan wél moeten afrekenen met Asher-Smith, die op de dubbele sprint dit jaar ook sneller was dan Schippers: 22,25 om 22,34.