Nieuws/Sport
2403258
Sport

Martina zesde in finale 100 meter op EK

Churandy Martina

Churandy Martina

BERLIJN - Churandy Martina heeft op de EK atletiek genoegen moeten nemen met de zesde plaats op de 100 meter.

Churandy Martina

Churandy Martina

Als titelverdediger kon de 34-jarige sprinter van Curaçao zich niet mengen in de strijd om de medailles. Martina moest zijn Europese titel afstaan aan de Brit Zharnel Hughes, die zegevierde in 9,95 seconden. Het zilver was voor een andere Brit, Reece Prescod in 9,96. De Turk Jak Ali Harvey pakte brons in 10,01.

Vicaut haakt af

Martina kwam als zesde over de streep in 10,16, zijn beste tijd van dit seizoen. In de finale verschenen niet acht, maar zeven atleten aan de start. De Franse favoriet Jimmy Vicaut, die in de halve finales met 9,97 de beste tijd had neergezet, moest zich geblesseerd terugtrekken voor de eindstrijd van het koningsnummer.

Martina veroverde twee jaar geleden in Amsterdam de Europese titel, maar prolongatie daarvan zat er in Berlijn niet in. De veteraan heeft al een tijdje last van een achillespees en voelt zich daardoor niet topfit. Martina toonde in de Duitse hoofdstad wel weer aan dat hij kan groeien in een toernooi. Ondanks zijn status als titelhouder moest hij wel al uitkomen in de series, omdat hij met zijn beste seizoenstijd (10,20) niet in de top-12 van de Europese ranglijst stond. Martina rolde met 10,24 makkelijk door de series en klokte 10,18 in de halve finales. Het bleek genoeg om als tijdsnelste weer naar de EK-finale te gaan.

Kracht en vermogen

In de eindstrijd miste Martina de kracht en vermogen om vooraan mee te doen. Hij hield alleen de Turk Emre Zafer Barnes achter zich. Woensdag komt Martina weer in actie, dan op de 200 meter.