Sport/Wielrennen
2406872
Wielrennen

Campenaerts behoudt titel na thriller

Victor Campenarts tijdens de verkenning van het parcours in Glasgow.

Victor Campenarts tijdens de verkenning van het parcours in Glasgow.

Victor Campenaerts is woensdag voor het tweede jaar op een rij Europees kampioen tijdrijden geworden.

Victor Campenarts tijdens de verkenning van het parcours in Glasgow.

Victor Campenarts tijdens de verkenning van het parcours in Glasgow.

De Belg van Lotto-Soudal was een fractie van een seconde sneller dan de Spanjaard Jonathan Castroviejo, een van de knechten van Sky-renner Geraint Thomas tijdens de afgelopen Tour de France.

Het gat was minder dan een seconde: 53.38,78 tegen 53.39,41. Het brons was voor de Duitser Maximilian Schachmann van Quick-Step Floors: 54.06.

Jos van Emden stelde teleur in Schotland. De Nederlander van LottoNL-Jumbo zette slechts de achtste tijd neer. Nederlands kampioen Dylan van Baarle van Sky eindigde op de tiende plaats. Wereldkampioen Tom Dumoulin liet de titelstrijd in Glasgow schieten.

Campenaerts had zich terdege voorbereid op zijn optreden in Glasgow. „Ik ben hiernaartoe gekomen rechtstreeks na een hoogtestage van vier weken”, vertelde de 26-jarige Belg. „Dat is een behoorlijke opoffering, maar ook een garantie dat je hier goed kunt presteren.”

Hij was rustig gestart. „Ten opzichte van de anderen in ieder geval. Het werd een behoorlijk gat, maar ik wist ook dat het tweede deel van het parcours met de lange vlakke wegen me lag. Dat is mijn specialiteit.”

De wegen lagen er nat bij. Bondscoach Kevin De Weert hield zijn pupil vanuit de auto voor grote risico's te vermijden. „Maar op de rechte stukken ging ik vol gas. In de laatste honderden meters zag ik de tijd van Castroviejo. Het werd krap, maar het lukte. Ik win vaak met een klein verschil, maar nu was het wel heel krap.”

Campenaerts start volgende week in de BinckBank Tour en hoopt op deelname aan de Ronde van Spanje. Eind september wacht de individuele tijdrit bij de WK wielrennen in Innsbruck. „Het is niet echt mijn parcours, mijn doel is een notering in de top vijf. Mijn echte ambitie ligt over twee jaar op de Spelen van Tokio. Dat is mijn hoofddoel.”