Sport/Voetbal
2408936
Voetbal

’Ik heb vertrouwen in balvaste Tadic, De Jong, Ziyech en Schöne’

Ten Hag verwijt zichzelf niets

Gaat Ajax door in de Champions League?

Gaat Ajax door in de Champions League?

LUIK - Erik ten Hag is het oneens met de stelling dat Standard Luik als morele winnaar de return van de derde Champions League-voorronde ingaat. Ajax verspeelde in Luik een 0-2 voorsprong (2-2), nadat de gasten aan het begin van de tweede helft kansen op 0-3 en 0-4 misten.

Gaat Ajax door in de Champions League?

Gaat Ajax door in de Champions League?

„Ik zie er geen enkele aanleiding toe dat we deze goede uitgangspositie dinsdag thuis weggeven, zoals Ajax wel in 2015 tegen Rapid Wien deed”, zegt de trainer. „We moeten dan wel het niveau van de eerste helft halen, want Standard is een goede tegenstander met veel power. We zullen goed aan de bal moeten zijn.”

Hoewel Ajax op Sclessin de tweede helft volkomen door het ijs zakte, laat Ten Hag zich niet de put in praten. „Vooraf zeg je: ’2-2 is een prima uitslag’. En laten we wel zijn, dat is het Europees gezien ook. Maar als je een een-op-een kans mist op 0-3, een twee-op-een kans op 1-3 en in de slotfase nog een strafschop moet slikken, dan is dat vervelend. 2-2 is een goed resultaat, maar het had beter kunnen zijn”, blikt hij terug op de gedenkwaardige wedstrijd.

„Ik heb in de rust al op Rapid Wien-Ajax gewezen. Ik kon me die wedstrijd, waarin Ajax ook twee doelpunten voorsprong weggaf, nog wel herinneren en heb die benoemd. Dan is het jammer dat we toch onze neus stoten”, zegt Ten Hag, die de tweede helft een onherkenbaar Ajax zag.

„Wat er verkeerd ging, is dat we eenvoudig de bal verspeelden, onnauwkeurig werden. Daardoor werd het vechtvoetbal en moesten we terug. Dat is niet ons spel. Wij moeten ’vast’ zijn in balbezit. Alleen zo kun je onder de druk uitblijven en kansen creëren. Dat deden we na rust te weinig. Wat de redenen zijn, is nu moeilijk aan te geven. Het kan vermoeidheid zijn, concentratieverlies kan een rol spelen.”

Wat verwijt je jezelf? Had je achteraf gezien niet veel eerder moeten ingrijpen op je middenveld?

„Dat denk ik niet. Daar staan met Frenkie de Jong, Lasse Schöne, Hakim Ziyech en Dusan Tadic de balvaste jongens. En daar heb ik vertrouwen in.”

Maar een aantal balvaste jongens was allang niet meer balvast en werd zelfs compleet overlopen.

„Dat klopt. Maar zoals ik al zei: ik heb vertrouwen in ze. Deze jongens kunnen het en dan kijk je het aan. We hebben de kansen gehad op de 0-3 (Ziyech, red.) en de 1-3 (Huntelaar), maar die ballen moéten binnen. Daar moet je je als speler bewust van zijn.”

Kunnen we concluderen dat jullie een goede uitgangspositie hebben, maar Standard Luik de morele winnaar is?

„Nee, dat vind ik niet, want wij hebben die 2-2. En dat is uit een prima resultaat.”