Sport/Voetbal
2408953
Voetbal

Vitesse-nieuwelingen hebben moeite met niveau

Slutsky valt terug op oude Vitesse-waarden

Maikel van der Werff maakt vanavond als aanvoerder zijn opwachting bij Vitesse.

Maikel van der Werff maakt vanavond als aanvoerder zijn opwachting bij Vitesse.

ARNHEM - Maar liefst negen nieuwelingen uit alle windstreken hengelde Vitesse deze zomer binnen en trainer Leonid Slutsky experimenteerde er de afgelopen periode op los. Maar vanavond bij de confrontatie in de Gelredome met het FC Basel van Ricky van Wolfswinkel in de derde voorronde van de Europa League staan van de nieuwkomers slechts de van Chelsea gehuurde doelman Eduardo en centrumverdediger Jake Clarke-Salter in de basis.

Maikel van der Werff maakt vanavond als aanvoerder zijn opwachting bij Vitesse.

Maikel van der Werff maakt vanavond als aanvoerder zijn opwachting bij Vitesse.

Noodgedwongen heeft Slutsky teruggegrepen op oude waarden. „Op dit moment hebben we dertien, hooguit veertien spelers die het niveau hebben om basisspeler te zijn”, onthulde Slutsky aan de vooravond van de confrontatie met de Zwitsers. De ervaren Russische oefenmeester, die tegen FC Basel de nieuwelingen Rasmus Thelander en Matus Bero inruilt voor oudgedienden Maikel van der Werff (hij is ook aanvoerder) en Thomas Bruns, staat er niet van te kijken dat het leger aan nieuwelingen niet direct de eerste viool speelt.

„We hebben voornamelijk jonge spelers aangetrokken en voor hen is het moeilijk om zich snel aan te passen aan het niveau van Vitesse. Dat is normaal. Kijk eens naar vorig seizoen, toen Mason Mount in het begin ook heel weinig speelde en ook Vyacheslav Karavaev had een trage start. De Eredivisie is een serieuze competitie en Vitesse heeft een serieus niveau. Als je uit bijvoorbeeld de Slowaakse competitie komt, haak je daar niet zomaar op aan. Dat heeft tijd nodig.”

Vier dagen voor de aftrap van de Eredivisie is het de vraag waar Vitesse nu werkelijk staat. Op het eerste oog lijkt de selectie sterker te zijn geworden in de breedte, maar daar tegenover staat dat de basiself een flinke veer heeft gelaten door het vertrek van het stabiele verdedigingsduo Kashia-Miazga en zeker ook het creatieve brein Mason Mount.

Slutsky draait er niet omheen dat het mislukken van de pogingen om Mount nog een jaar te huren van Chelsea een flinke streep door de rekening is geweest. „Mount was misschien wel de belangrijkste speler van het team”, vindt Slutsky. „Een speler met exceptionele kwaliteiten. Het is niet gemakkelijk om hem te vervangen. Daarom heb ik ervoor gekozen om voorlopig te werken met een groep van spelers die op zijn positie kunnen spelen. Ik ben nog steeds bezig om de optimale oplossing te vinden.”

Ook centraal achterin is Slutsky nog aan het puzzelen. „We hebben met Rasmus (Thelander), Maikel (van der Werff) en Jake (Clarke-Salter) drie goede centrumverdedigers. Het zal altijd een kwestie van roteren zijn, omdat ze elkaar qua niveau niet veel ontlopen. Bij het maken van mijn keuzes kijk ik niet alleen naar het individuele niveau van de spelers, maar naar het elftal als geheel. Zaken als de onderlinge communicatie zijn heel belangrijk.”

De eerste weken van het nieuwe seizoen zijn weliswaar dramatisch verlopen voor FC Basel, maar Slutsky beseft maar al te goed hoe de krachtsverhoudingen liggen. „Op papier is FC Basel een beter team, maar als we het geloof uitstralen dat we hen kunnen verslaan, dan hebben we zeker een kans. Het kan in ons voordeel werken dat ze gewend zijn om altijd op Champions League-niveau te spelen. Dat kan van invloed zijn op de motivatie. Al met al denk ik dat we een reële kans maken en voor deze wedstrijd zijn de kansen in mijn ogen fifty-fifty.”