Sport/Voetbal
2408973
Voetbal

Veerman voor drie seizoenen naar Duitsland

Henk Veerman vertrekt naar Hamburg.

Henk Veerman vertrekt naar Hamburg.

HAMBURG - Henk Veerman (27) is definitief verlost van SC Heerenveen. Hij zet vandaag zijn handtekening onder een driejarig contract bij het Duitse Sankt Pauli. De Friezen hebben alle lichten voor de transfer op groen gezet.

Henk Veerman vertrekt naar Hamburg.

Henk Veerman vertrekt naar Hamburg.

Wie het gemoed van de Volendamse reus in de afgelopen maand zou moeten raden, kan zich voorstellen dat hij vervolgens met 180 kilometer per uur vanuit Friesland, over de A7 de Duitse Autobahn op, richting Hamburg is gescheurd. Maar natuurlijk kwam Veerman gisteren niet met gierende banden aan voor de medische keuring bij zijn nieuwe club, terwijl er nog rookpluimen onder de motorkap vandaan kwamen.

Henk Veerman heeft eindelijk zijn gewenste transfer te pakken. De Volendammer verkast van SC Heerenveen naar Sankt Pauli.

Henk Veerman heeft eindelijk zijn gewenste transfer te pakken. De Volendammer verkast van SC Heerenveen naar Sankt Pauli.

Al moet de spits, die vanmiddag wordt gepresenteerd, wel op die manier naar zijn transfer richting de Tweede Bundesliga hebben verlangd. De Volendammer had meermaals het gevoel tegen deuren aan te moeten schoppen om beweging in de hele zaak te krijgen, maar is rustig gebleven tussen de verwoede pogingen van het eveneens geïnteresseerde ADO Den Haag en de Duitsers door.

Het hele spel rond zijn persoon had hij al twee transferwindows eerder meegemaakt, zonder weg te komen. Daarin bleef onder meer de deur naar FC Utrecht gebarricadeerd, wat om privéredenen een droomtransfer had geweest voor Veerman. Elke uitspatting toen is hem alleen maar tot meer last geweest. Ook nu stelde Heerenveen zich keihard op in de onderhandelingen om zijn (reserve)spits, die eerder nee zei tegen FC Emmen en Excelsior.

Veerman zelf was al langer persoonlijk akkoord met Sankt Pauli, zoals Telesport eerder meldde. De Duitsers vormden al die tijd de enige club die in de buurt kon komen van de forse vraagprijs (650.000 euro) van SC Heerenveen. Veerman had eerder ook wel oren naar ADO, maar dat had niet de financiële slagkracht om zowel de spits zelf als Heerenveen te overtuigen. ADO-directeur Mattijs Manders gooide er uit teleurstelling zelfs nog een tweet uit waarin hij een supporter beantwoordde dat het Veerman vooral om geld zou gaan (met emoticons van eurobiljetten), gevraagd naar de liefde voor Sankt Pauli.

Hij breidde dat recht door te stellen dat ADO niet tegen het geld uit Duitsland op kan. Maar geef de 27-jarige Volendammer eens ongelijk om voor een mooi contract te gaan. Hij kwam vlak voor zijn 24e verjaardag, in februari 2015, na slechts anderhalf jaar profvoetbal voor het eerst in de Eredivisie terecht en speelde vervolgens tweeënhalf seizoen voor een klein contractje voordat in het voorjaar van 2017 de tweejarige optie in zijn contract werd gelicht. Veerman heeft nu een mooie, driejarige overeenkomst verdiend, in de speeltijd die hem onder de aanhang van Heerenveen tot de cultheld maakte die nooit écht tot volle wasdom kon of mocht komen.

De supporters van Heerenveen hebben altijd naar meer verlangd. Het ’alle ballen op Henkie’ door het Abe Lenstra Stadion is de warmste herinnering die Veerman heeft en waar hij de Friese aanhang eeuwig dankbaar voor blijft. Meestal was het pas wanneer er iets geforceerd moest worden, maar de Friezen zagen het liefst veel vaker de snelheid, technische vaardigheden (ondanks zijn lengte) en het torinstinct van Veerman. Van zijn 21 officiële goals voor Heerenveen maakte hij er de meeste tegen Feyenoord (vier stuks), waarvan twee in De Kuip. De laatste, een chip, staat nog op ieders netvlies in Heerenveen.

Dat gebeurde juist in de fase dat Veerman de voorkeur kreeg boven Reza Ghoochannejhad. Dat werd voor een wedstrijd tegen Sparta na de winterstop ineens weer omgedraaid door de inmiddels vertrokken trainer Jurgen Streppel. Kenmerkend. Het stapelde frustratie op frustratie. Een forse periode daaraan valt vanmiddag in één klap van zijn schouders, als hij toost op zijn nieuwe thuis. De twee meter lange Veerman wil de Riesen Torschützenkönig worden van Sankt Pauli.