Sport/Tennis
2409318
Tennis

Tennisster Peng geschorst wegens vals spel

Peng Shuai

Peng Shuai

De Chinese tennisster Peng Shuai is voor een half jaar geschorst, waarvan de helft voorwaardelijk, wegens overtreding van de anticorruptieregels.

Peng Shuai

Peng Shuai

De dubbelkampioene op Wimbledon 2013 had voorafgaand aan datzelfde toernooi in 2017 geprobeerd nog van tennispartner te veranderen nadat de deadline verstreken was. Ze heeft daarbij geld geboden aan de dubbelpartner met wie ze stond ingeschreven om zich terug te trekken. Die ging daar niet op in, waarna Peng het dubbeltoernooi op Wimbledon liet schieten.

De integriteitscommissie TIU noemt de naam van de betrokken speelster niet, maar het bleek te gaan om de Belgische Alison Van Uytvanck. Er is volgens de TIU sprake geweest van ,,drang en de mogelijkheid tot een financiële beloning''. Peng krijgt ook een boete van 10.000 dollar, waarvan de helft voorwaardelijk. De 32-jarige Chinese kan hierdoor tot 8 november niet aan wedstrijden deelnemen. Peng was in 2014 even de nummer één van de wereld in het dubbelspel en haalde individueel de veertiende plaats op de wereldranglijst. Haar toenmalige coach, de Fransman Bertrand Perret, werd voor zijn rol in de zaak ook voor drie maanden geschorst door de TIU.