241222
Sport

AZ-verdediger staat al een tijd op Rotterdamse verlanglijst

Feyenoord richt pijlen op Haps

Ridgeciano Haps

Ridgeciano Haps

ROTTERDAM - Feyenoord mikt op AZ-verdediger Ridgeciano Haps nu de landskampioen met Terence Kongolo voor de tweede keer deze transferperiode een grote klapper heeft gemaakt. Nadat Rick Karsdorp al voor een bedrag van 19 miljoen euro (inclusief bonussen) werd verkocht aan AS Roma, verkast Kongolo voor minimaal 15 miljoen euro naar AS Monaco, waar de verdediger voor vijf jaar heeft getekend. Daarmee is deze transferzomer, die nog bijna twee maanden duurt, dankzij twee spelers uit de eigen kweek nu al de meest lucratieve ooit in de clubhistorie van de Rotterdammers.

Ridgeciano Haps

Ridgeciano Haps

AZ-linksback Haps staat al langere tijd op de radar bij Feyenoord. In een positief oriënterend gesprek maakte Feyenoord aan het begin van de zomer al duidelijk dat Haps hoog stond genoteerd op het verlanglijstje voor komend seizoen. Rondom de verkoop van Kongolo is duidelijk geworden dat Feyenoord zich bij AZ meldt voor Haps, die vanuit het Utrechtse Elinkwijk in Alkmaar terechtkwam, maar eerder ook in de jeugdopleiding van Ajax speelde.

Een complicerende factor zou nog de opstelling van AZ kunnen zijn. De Alkmaarders zitten na het exorbitante transferbedrag van 22 miljoen euro, dat ze vorige zomer opstreken voor Vincent Janssen, tegenwoordig hoog in de boom bij transfers. Eerder circuleerde een vraagprijs van 10 miljoen euro voor Haps, een bedrag dat voor Feyenoord te gortig is voor een speler, die op zijn 24e nog nooit in het Nederlands elftal was te bewonderen.

Ridgeciano Haps (l.) in duel met Jens Toornstra van Feyenoord

Ridgeciano Haps (l.) in duel met Jens Toornstra van Feyenoord

Gunstig voor Feyenoord is dat AZ deze window nog niet heeft gescoord op de transfermarkt, ook al heeft PSV inmiddels serieuze belangstelling getoond voor Derrick Luckassen. Haps past perfect in het plaatje van Feyenoord, dat een voorliefde heeft voor jeugdige Nederlandse spelers en eerder al 4 miljoen euro neertelde voor FC Utrecht-middenvelder Sofyan Amrabat (20) en Kevin Diks (20) wist te huren van Fiorentina. Een nadeel voor Feyenoord is, dat er vanuit het buitenland meerdere kapers op de kust zijn voor Haps, die nog tot medio 2019 vastligt in Alkmaar. Dat zou AZ in de gelegenheid stellen om de vraagprijs op te voeren.

Maar ook de stem van de speler zelf speelt natuurlijk een belangrijke rol. Haps heeft al aangegeven Feyenoord een mooie club te vinden en weet ook dat diverse Feyenoorders in de afgelopen jaren zijn doorgestoten naar het Nederlands elftal, onder wie Kongolo (3 interlands).