Sport/Wielrennen
241836738
Wielrennen

Harrie Lavreysen met overmacht Europees kampioen

Er staat geen maat op Harrie Lavreysen.

Er staat geen maat op Harrie Lavreysen.

Twee maanden zijn olympische titel op de sprint heeft Harrie Lavreysen ook bij het EK in het Zwitserse Grenchen toegeslagen.

Er staat geen maat op Harrie Lavreysen.

Er staat geen maat op Harrie Lavreysen.

Net als in Izu rekende de Brabander in de finale af met Jeffrey Hoogland. In de finale bleek Lavreysen twee keer veel te sterk. Lavreysen is ook wereldkampioen op dit onderdeel.

Twee jaar geleden was Hoogland in Apeldoorn in de finale van de sprint bij het EK nog te sterk voor Lavreysen. Vorig jaar deed Nederland vanwege de uitbraak van het coronavirus niet mee aan de Europese kampioenschappen.

Lavreysen, Hoogland en Roy van den Berg grepen met z’n drieën ook al de Europese titel op de teamsprint. Op de kilometer tijdrit was Hoogland later in het toernooi superieur.

Later deze maand staan voor de baanrenners in Roubaix ook de WK op het programma. Vorig jaar pakte Lavreysen op de WK in Berlijn drie gouden medailles. Dat was ook zijn missie op de Spelen in Tokio, maar op de keirin moest hij genoegen nemen met brons.

Brons Uneken

Lonneke Uneken heeft een bronzen medaille gepakt op het onderdeel puntenkoers op de EK baanwielrennen. Het goud was voor Gulnaz Khatuntseva uit Rusland, de Belgische Shari Bossuyt reed naar het zilver.

Bij de puntenkoers wordt er om de zoveel ronden gesprint om punten. Uneken kwam uit op 22 punten, Bossuyt en Khatuntseva pakten respectievelijk 28 en 35 punten.

De 21-jarige Uneken bezorgde Nederland de negende medaille van de EK. De Nederlandse afvaardiging, koploper in het medailleklassement, pakte nog geen brons.

De EK baanwielrennen eindigen zaterdag.