Sport/Wielrennen
2420282
Wielrennen

Ook EK-goud wereldkampioene Smulders

Laura Smulders viert haar zege op het EK in Glasgow.

Laura Smulders viert haar zege op het EK in Glasgow.

GLASGOW - Laura Smulders heeft haar succesjaar een vervolg gegeven bij het Europees kampioenschap BMX in Glasgow.

Laura Smulders viert haar zege op het EK in Glasgow.

Laura Smulders viert haar zege op het EK in Glasgow.

Nadat ze in juni al de wereldtitel veroverde in Bakoe, was Smulders ook in de Schotse stad de beste. De Deense Simone Christensen pakte het zilver, de Russin Jaroslava Bondarenko het brons.

Merel Smulders, het zusje van de wereldkampioene, werd vierde. Liefst vier Nederlandse vrouwen waren in de finale actief. Manon Veenstra werd zevende. Judy Baauw kwam na een vroege val als achtste en laatste over de finish.

Smulders had donderdag, bij de kennismaking van de baan van het gloednieuwe Glasgow BMX Centre, niet gedacht dat ze twee dagen later het goud omgehangen zou krijgen. „Dit was een moeilijke wedstrijd”, vertelde ze bij de NOS. „Donderdag hebben we hier getraind en voelde ik me heel slecht. Ik weet nu wel dat ik een beetje kan fietsen, maar toen dacht ik even dat ik er niets meer van kon.”

Vrijdag besloot ze de knop om te zetten. „En ik reed een paar goede rondjes. Het vertrouwen kwam langzaam terug. En vandaag ging het steeds beter en had ik een superstart in de finale. Nu heb ik na de Nederlandse- en de wereldtitel ook de Europese titel. Nu nog de wereldbeker een keer winnen en dan heb ik alle prijzen veroverd.”

Bij de mannen was Nederland mager vertegenwoordigd in de finale. Niek Kimmann en Dave van der Burg strandden in de halve finales waarna alleen Joris Harmsen nog in de strijd was. De teamgenoot van Smulders bij TVE-Oegema, eindigde als zesde. De wereldtitel was voor de Brit Kyle Evans, die zijn landgenoot Kye Whyte achter zich hield. Het brons ging naar de Fransman Sylvain André.