Nieuws/Sport
2422846
Sport

Ook estafettemannen naar finale 4x100 meter

Geen centje pijn voor Schippers & co

De Nederlandse sprintvrouwen hebben zich bij de EK atletiek in Berlijn makkelijk geplaatst voor de finale van de 4x100 meter estafette.

Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn, Jamile Samuel en Naomi Sedney spurtten in hun heat van de halve finales naar de tweede plaats, goed voor een rechtstreekse doorgang naar de finale later zondagavond.

Het Oranje-kwartet liep een strakke estafette met goede wissels en klokte 42,62, de beste seizoenstijd. De Britse ploeg was wel flink sneller in de heat: 42,19.

Kopvrouw Schippers maakt jacht op haar de derde medaille op dit EK. Ze won al brons op de 100 meter en zilver op de 200 meter. Het goud ontbreekt nog. Samuel verraste met brons op de 200 meter.

De Nederlandse sprintploeg verdedigt in Berlijn de Europese titel van twee jaar geleden in Amsterdam. Schippers, Samuel en Sedney maakten toen ook deel uit van het gouden kwartet.

Ook mannen verder

Ook de Nederlandse sprintmannen plaatste zich voor de finale van de 4x100 meter estafette. Chris Garia, Churandy Martina, Hensley Paulina en Taymir Burnet gaven elkaar het stokje foutloos door en eindigden als tweede in hun heat van de halve finales, goed voor directe doortocht naar de finale later zondagavond. Het viertal klokte 38,30. Net als bij de vrouwen was de Britse ploeg flink sneller: 37,84.

De tijd van 38,30 lag maar net boven het Nederlands record van 38,21, dat de estafetteploeg eind juli bij de Diamond League in Londen liep.

Routinier Martina was er al bij op de EK van 2012 in Helsinki, toen hij met Brian Mariano, Patrick van Luijk en Giovanni Codrington de Europese titel won op de 4x100. Nadien stonden de estafettemannen geregeld in een finale, maar vloeide er nooit meer een medaille uit.