Sport/Voetbal
2432792
Voetbal

Stefan Küng rijdt Fabio Jakobsen uit leiderstrui

Zwitser doet het weer in BinckBanck Tour

Stefan Küng

Stefan Küng

De Zwitserse wielrenner Stefan Küng heeft net als vorig jaar de individuele tijdrit in de BinckBank Tour gewonnen.

Stefan Küng

Stefan Küng

De 24-jarige coureur van BMC legde de 12,7 kilometer in en om Venray als snelste af, in 14 minuten en 11 seconden. Küng nam daarmee tevens de leiderstrui over van Fabio Jakobsen, de Nederlandse sprinter die maandag in Bolsward de eerste etappe had gewonnen.

De Zwitser won vorig jaar de tijdrit in Voorburg over 9 kilometer. Küng had toen een aantal dagen de leiding in de etappekoers door Nederland en België, die deel uitmaakt van de UCI WorldTour.

Jakobsen, de sprinter van Quick-Step, moest in de rit tegen de klok rond Venray 1 minuut en 25 seconden toegeven op Küng. De onttroonde leider eindigde daarmee op de 101e plek. De derde etappe gaat woensdag over Belgische bodem, van Aalter naar Antwerpen.

Küng was met afstand de beste. Hij bleef Victor Campenaerts, de Belg die vorige week in Glasgow voor het tweede jaar op rij Europees kampioen tijdrijden werd, 14 seconden voor. De Zwitser had in Glasgow genoegen moeten nemen met de zevende tijd. „Toen was ik er mentaal niet klaar voor. Ik had me niet zo goed voorbereid en reed heel voorzichtig in de bochten”, zei Küng, de Zwitsers kampioen tijdrijden. „Nu probeerde ik het hier beter te doen. Vanaf de eerste meter voelde het goed. Het gaat bij tijdrijden ook om de mentale aanpak en die was nu heel goed.”

De Deen Søren Kragh Andersen en de Australiër Michael Matthews eindigden respectievelijk als derde en vierde. Het duo van Team Sunweb gaf 15 seconden toe op Küng. Jos van Emden was de beste Nederlander op de vijftiende plek, met 28 tellen achterstand.

„Voor een renner als ik zijn er niet zoveel kansen in etappekoersen, maar hier ga ik voor het klassement”, zei Küng. „Het parcours ziet er goed uit voor mij. Het wordt zwaar in Limburg en in de slotrit naar Geraardsbergen, maar ik ga proberen mijn leiderstrui zo lang mogelijk te verdedigen.”