Sport/Voetbal
243288011
Voetbal

Oud-preses ondervraagd door Zwitserse justitie

Voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter (85) ’opgelucht’ na verhoor van vier dagen

Sepp Blatter zwaait naar de fotografen.

Sepp Blatter zwaait naar de fotografen.

Na vier dagen is het verhoor van voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter door de Zwitserse justitie voorbij. De gewezen topbestuurder zei „opgelucht” te zijn. Vermoedelijk beslist justitie binnen enkele weken of er vervolgstappen komen. De zaak draait om „verdachte betalingen” aan Michel Platini, de ook al geschorste voormalig voorzitter van de UEFA.

Sepp Blatter zwaait naar de fotografen.

Sepp Blatter zwaait naar de fotografen.

„Het is voorbij, Blatter is opgelucht. Hij is blij dat het afgelopen is. Het was zwaar voor hem deze week, mentaal en fysiek”, zei de woordvoerder van de 85-jarige Blatter. Hij mocht om medische redenen niet langer dan anderhalf uur per dag worden verhoord. Blatter onderging begin dit jaar een zware hartoperatie.

De FIFA schorste Blatter in 2015 voor acht jaar vanwege de dubieuze betaling aan Platini. De oud-voorzitter van de UEFA ontving in 2011 ruim 1,8 miljoen euro voor werkzaamheden die hij in de jaren daarvoor als consultant zou hebben verricht. Een schriftelijk contract is er echter niet. De schorsing werd later teruggebracht tot zes jaar.

In maart kreeg Blatter te horen dat hij voor nog eens zeven jaar wordt geschorst. De ethische commissie van de FIFA acht hem ook schuldig aan plichtsverzuim, belangenverstrengeling en het aanbieden of aanvaarden van geschenken en bonussen.