2434552
Voetbal

‘Gentlemen’s agreement’ FC Groningen over definitieve overname gehuurde Köln-linksback

Jans: ‘Paniekaankoop? Zo kon het niet langer’

Tim Handwerker

Tim Handwerker

GRONINGEN - Exact 48 uur nadat FC Groningen begon aan de 5-1 afstraffing bij Vitesse in de Gelredome, presenteerde de club met Tim Handwerker (20) een nieuwe verdediger. De Duitse linksback wordt voor een jaar gehuurd van het naar de Tweede Bundesliga gedegradeerde 1. FC Köln.

Tim Handwerker

Tim Handwerker

De noorderlingen hebben een gentlemen’s agreement gesloten over een definitieve overname. Köln voelde er niets voor om contractueel een optie tot koop vast te leggen voor de in hun ogen talentvolle back, maar er is wel een bedrag afgesproken waarvoor Groningen hem na het seizoen kan overnemen, mochten de Duitsers hem niet willen terughalen. ,,Dan zitten wij op pole-position, maar Köln beslist’’, zegt Jans, die eerder Ajax een stokje zag steken voor een optie tot koop op Deyovaisio Zeefuik, maar hij is deze zomer definitief vastgelegd.

Er kwam een opening om Handwerker naar Groningen te halen, omdat hij in Keulen uitgerekend Duits international en captain Jonas Hector (39 caps) voor zich had op de linksbackpositie. De stap naar Groningen leek alle partijen het beste voor de ontwikkeling van de voormalig Duits jeugdinternational. Zijn komst maakt het aantal verdedigers in de selectie van de nieuwe hoofdtrainer Danny Buijs nu op orde voor een heel Eredivisie-seizoen (8).

De achterste linie rammelde in Arnhem nog aan alle kanten. ,,Of dit nu al een paniekaankoop is? Ja, zo kon het niet langer’’, zegt technisch manager Ron Jans met een vette knipoog. ,,Maar we zijn wel geschrokken. De lef, het drukzetten, de agressie en energie die we in de voorbereiding zagen, dat straalde er nu allemaal niet van af. (Lachend) Ik zie nu alweer dat de druk bij veel clubs enorm is. Voor ons volgt vrijdag tegen Willem II een mooie kans om het recht te zetten.’’

Groningen is in ‘in principe klaar’ op de transfermarkt. Jans: ,,Een extra middenvelder zou mooi zijn, maar daar is momenteel financieel geen ruimte voor.’’