Sport/Wielrennen
244070787
Wielrennen

Van der Poel over onbekende klim: ’Het was mooi, maar zwaar’

Mathieu van der Poelby Luca Bettini / AFP) cycling Horizontal

Mathieu van der Poelby Luca Bettini / AFP) cycling Horizontal

Drie dagen mocht Mathieu van der Poel de roze leiderstrui dragen in de Giro d’Italia. Zoals verwacht kwam in de eerste rit op Italiaanse bodem al weer een einde aan zijn heerschappij. „Ik wist dat het moeilijk ging worden. Daar ben ik realistisch genoeg voor”, vertelde de Nederlander van Alpecin-Fenix bij Eurosport. Van der Poel finishte op de vulkaan Etna op meer dan 20 minuten van ritwinnaar Lennard Kämna uit Duitsland.

Mathieu van der Poelby Luca Bettini / AFP) cycling Horizontal

Mathieu van der Poelby Luca Bettini / AFP) cycling Horizontal

„Ik kende deze klim niet. Het was mooi, maar zwaar”, keek hij terug op de 21 kilometer lange slotklim, de eerste zware hindernis in deze Giro na drie ritten in Hongarije. Daar had Van der Poel meteen in de eerste rit toegeslagen en zijn leidende positie met succes verdedigd in een individuele tijdrit en een vlakke etappe.

In het eerste uur van de vierde etappe deed Van der Poel zelfs nog een poging mee te gaan in een ontsnapping. „Maar het werd me vrij snel duidelijk dat ze me niet lieten gaan. Op de slotklim heb ik besloten in mijn eigen tempo omhoog te rijden.”

Van der Poel blijft wel de leider in het puntenklassement. Nu de sprinter van zijn ploeg, de Italiaan Jakub Mareczko, al heeft opgegeven zou de Nederlander zich in eventuele massasprints kunnen mengen. „Ik ben hier toch vooral voor ritzeges, die trui is geen hoofddoel. Maar misschien komt dat nog wel als blijkt dat ik er voor de laatste week nog goed voor sta.”

Beelden: discovery+

https://www.discoveryplus.com/nl/sport/cycling?utm_campaign=NL-EU-D1-DIS-C11-PR-CAM-AW-W-Cycling-Giro-220421-NA&utm_medium=referral&utm_source=pr.com&utm_content=text-paid-prcom-id1

Bekijk hieronder alle klassementen