2448929
Wielrennen

Van den Berg komt nét tekort in BinckBank Tour

Julius van den Berg (rechts) komt net tekort voor de ritzege.

Julius van den Berg (rechts) komt net tekort voor de ritzege.

LANAKEN - Magnus Cort Nielsen heeft de vijfde etappe van de BinckBank Tour gewonnen.

Julius van den Berg (rechts) komt net tekort voor de ritzege.

Julius van den Berg (rechts) komt net tekort voor de ritzege.

Na een rit over 204,4 kilometer van Sint-Pieters-Leeuw naar Lanaken bleef opnieuw een kopgroep uit handen van het peloton. De Deen van Astana was de snelste van de drie overgebleven renners. Het Nederlandse talent Julius van den Berg (EF-Drapac) kwam wel in de buurt van de Deense sprinter, maar moest genoegen nemen met een tweede plaats. De Fransman Alexis Gougeard van AG2R werd derde.

Mohoric

De Sloveen Matej Mohoric (tiende in de etappe) behoudt de groene leiderstrui. Zijn voorsprong op de nummer 2 Sean De Bie bedraagt 3 seconden.

Jonas Rickaert was zeer onfortuinlijk. De Belg maakte deel uit van de kopgroep en reed virtueel in de leiderstrui toen hij op enkele kilometers van de finish een lekke band kreeg. Vlak voor het peloton kwam hij als vierde over de streep. Sprinter Dylan Groenewegen van LottoNL-Jumbo was niet terug te vinden in de top-10. Een hard gelag voor de Amsterdammer, die aast op een etappezege en naar eigen zeggen over goede benen beschikt.

Avonturiers

Groenewegen moet het hebben van massasprints, maar tot nu toe eindigde alleen de openingsrit in Friesland in een groepsspurt. De andere Nederlandse sprinttroef - Fabio Jakobsen van Quick-Step - won in Bolsward. Daarna bleek dat de BinckBank Tour van 2018 vooral een koers is voor de avonturiers.

Ook vrijdag kregen de sprintersploegen het gat niet dicht. Van den Berg, nationaal kampioen bij de beloften, ging vol voor zijn eerste zege in de WorldTour. De 21-jarige renner uit Purmerend moest echter zijn meerdere erkennen in Cort Nielsen, de Deen die al twee etappes won in de Ronde van Spanje en dit jaar ook in de Ronde van Frankrijk een dagzege mocht bijschrijven op zijn palmares.