Sport/Wielrennen
2451379
Wielrennen

Late demarrage is iedereen te machtig

Mühlberger wint Limburgse heuvelrit

Gregor Mühlberger komt juichend over de meet.

Gregor Mühlberger komt juichend over de meet.

Gregor Mühlberger heeft de zesde en voorlaatste etappe van de BinckBank Tour gewonnen.

Gregor Mühlberger komt juichend over de meet.

Gregor Mühlberger komt juichend over de meet.

De Oostenrijker van Bora-Hansgrohe plaatste vlak voor de finish een demarrage. Op de wielerbaan van Sittard bleef hij de Belg Tim Wellens en de Tsjech Zdenek Stybar voor. Dylan van Baarle, de Nederlander van Team Sky werd vierde in de Limburgse heuveletappe.

De Sloveen Matej Mohoric wist zich voorin te handhaven en mag de groene leiderstrui zondag ook voor de slotrit aantrekken. De rit door de Limburgse heuvels van Riemst naar Sittard-Geleen 182,2 kilometer verderop zorgde achter Mohoric wel voor verschuivingen in het klassement.

De Bie zakt weg

De Belg Sean De Bie, de nummer twee voorafgaand aan de zesde etappe, is weggevallen uit de top 10. De Australiër Michael Matthews (Sunweb) is nu de naaste achtervolger van Mohoric, op een halve minuut.

Taco van der Hoorn, de 24-jarige Rotterdammer die de derde etappe knap won, staat nog altijd in de top van het klassement (derde op 0.32). Van Baarle is door zijn prestaties in de zesde etappe gestegen naar de negende plaats in het klassement, op 44 seconden. Ritwinnaar Mühlberger sluit de top 10 af met 47 seconden achterstand.

’Dit was het plan helemaal niet’

Voor de 24-jarige Oostenrijker is de BinckBank Tour al geslaagd. Zijn verrassende zege betekende zijn eerste overwinning in de WorldTour. ,,Het was ook een verrassing voor mij. Dit was eigenlijk helemaal niet het plan vooraf", zei Mühlberger tegen Sporza. ,,Het was echt een zware etappe, misschien wel de zwaarste. En nu ben ik de gelukkige. Dit gaan we dus wel even goed vieren vanavond, met een glas prosecco."

De WorldTour-koers door Nederland en België wordt afgesloten met een heuveletappe van 215,6 kilometer, eindigend in Geraardsbergen. De beruchte Muur van Geraardsbergen wordt drie keer beklommen.