Sport/Wielrennen
245494615
Wielrennen

Tour 2020: Froome uit kritiek, Bernal ziet kansen

Chris Froome

Chris Froome

Chris Froome is onaangenaam verrast door het parcours van de Tour de France van volgend jaar, dat dinsdag werd gepresenteerd.

Chris Froome

Chris Froome

De viervoudig winnaar is not amused over het geringe aantal tijdritkilometers. Er staat slechts één race tegen de klok op het programma. Op de voorlaatste dag staat de renners een 36 kilometer lange klimtijdrit richting de top van La Planche des Belles Filles te wachten.

„Op zoek naar de tijdritkilometers”, stelde Froome op Twitter, met daarbij een plaatje van een vrouw met een verrekijker.

’Zeer gemotiveerd’

Froome begaf zich nog wat moeizaam door het Palais des Congrès waar dinsdag het routeschema van de Ronde van Frankrijk van volgend jaar werd gepresenteerd. De viervoudig Tourwinnaar herstelt van een zware val in juni, maar keek toch met enige hoop vooruit op een rentree op niveau. „De afgelopen maanden waren de zwaarste periode uit mijn loopbaan. De Tour moeten bekijken vanuit een rolstoel was verschrikkelijk”, vertelde de Brit van Team Ineos voor de camera van de NOS.

Froome (34) loopt pas tien dagen zonder krukken en moet eind deze maand nog een keer naar het ziekenhuis om een stalen plaat uit zijn heup te laten verwijderen. „Dat ik weer op mijn benen sta, is een grote overwinning. Net als het feit dat we nu praten over een mogelijke terugkeer in de Tour. Ik ben zeer gemotiveerd, maar we moeten nog wel zien of ik mijn oude niveau weer kan halen. Het antwoord daarop hoop ik de komende maanden te krijgen.”

’Zwaarste Tour in vijf, zes jaar’

Het gepresenteerde routeschema had indruk gemaakt op de Brit. „Het is heftig, ik denk dat dit de zwaarste Tour is die ik de afgelopen vijf, zes jaar heb gezien. Het zal een spannende strijd worden, hopelijk net zo boeiend als dit jaar.” In zijn rolstoel zag Froome afgelopen zomer zijn jonge Colombiaanse ploeggenoot Egan Bernal de Tour winnen.

De 34-jarige Brit won de Tour in 2013, 2015, 2016 en 2017. Vaak deelde hij zijn concurrenten in de eerste tijdrit een klap toe om zijn voorsprong in de bergen vervolgens te consolideren of zelfs uit te breiden.

Team Ineos, de ploeg van Froome, zou volgend jaar wel eens met drie oud-winnaars aan de start kunnen verschijnen. De Britse formatie beschikt naast Froome ook over Bernal en Geraint Thomas, de winnaars van de afgelopen twee edities.

Tevreden Bernal

Bernal zag dinsdag met een tevreden glimlach de etappes van de Tour de France van 2020 op en groot scherm voorbijkomen. De Colombiaan was een van de gasten bij de presentatie van het routeschema in Parijs. „Een mooi parcours, met veel bergen. Voor mij is het goed”, zei de Tourwinnaar van dit jaar. Het is nog wel de vraag of Bernal daadwerkelijk komende zomer in Frankrijk in actie komt. Bij Team Ineos hebben ook Chris Froome, Geraint Thomas en ongetwijfeld ook nieuwkomer Richard Carapaz ambities om in de Tour te schitteren.

Egan Bernal keek met een tevreden blik naar het parcours

Egan Bernal keek met een tevreden blik naar het parcours

„We zullen nu moeten gaan bekijken hoe we volgend jaar aanpakken”, vertelde Bernal, met zijn 22 jaar de jongste naoorlogse Tourwinnaar. „Ik kom graag terug naar Frankrijk, maar we zullen met ’Froomie’, met ’G’ en met Richard moeten gaan praten en dan een beslissing moeten nemen. En het komt er ook nog op aan hoe we er volgend jaar voorstaan.”

Bernal noemde het een ’speciaal’ routeschema. „Zonder ploegentijdrit en met alleen maar een tijdrit bergop. Zeker de laatste week ziet er mooi uit, met al die bergen. Maar de Tour is niet alleen de laatste week. Daarvoor komt het er vooral op aan geen tijd te verliezen. Het gaat om de hele race.”