Sport/Voetbal
2462775
Voetbal

Ajax mist Neres tegen Dinamo Kiev

AMSTERDAM - Zonder David Neres wil Ajax woensdag in een uitverkochte ArenA tegen Dinamo Kiev een goede uitgangspositie verwerven voor een plaats in de groepsfase van de Champions League.

De Braziliaan heeft een verrekte hamstring overgehouden aan de uitwedstrijd van zaterdag op het kunstgras van VVV-Venlo. Hij is minimaal een week uitgeschakeld.

De blessure van Neres is een domper voor de club uit Amsterdam, die zich na vier jaar eindelijk weer eens met de beste clubteams van Europa wil gaan meten. De snelle vleugelspits was in de ouverture van het seizoen de speler die het aanvalsspel van zijn ploeg van diepte voorzag. Waar zijn meeste ploeggenoten de bal vaak in de voeten willen hebben, daar maakte Neres ruimte door naar voren te sprinten.

De blessure van Neres is niet ernstig, zo heeft trainer Erik ten Hag van de medische staf te horen gekregen. Heel misschien is hij er volgende week dinsdag al weer bij als Ajax op bezoek gaat bij Dinamo Kiev. Als het aan de coach van Ajax ligt, dan begint zijn elftal minimaal met een voorsprong van 1-0 aan die return. „We willen thuis scoren en de nul houden. Dan hebben we een goede uitgangspositie.”

Ten Hag wilde nog niet kwijt hoe hij Neres gaat vervangen. Het lijkt er op dat hij Hakim Ziyech en Dusan Tadic naast Klaas-Jan Huntelaar in de aanval laat spelen. Zo maakt hij een plaats vrij voor Donny van de Beek op het middenveld. Een andere mogelijkheid is dat Ten Hag zijn favoriete elftal van de laatste weken zo veel mogelijk intact laat en Zakaria Labyad op de positie van Neres laat voetballen. De van FC Utrecht overgekomen aanvaller viel echter ongelukkig in tegen VVV en lijkt nog even tijd nodig te hebben. „Tadic is veelzijdig, hij kan bijna alles”, liet Ten Hag zich een beetje in de kaart kijken. „In de uitwedstrijd tegen Standard Luik ging hij ook steeds diep en creëerde hij veel gevaar.”

Het kan wel eens een probleem worden voor Ajax om zonder de snelle Neres te scoren. De club miste tegen VVV meer dan een handvol opgelegde kansen. En Dinamo Kiev kon de laatste weken vertrouwen op een betrouwbare defensie. De ongeslagen koploper van Oekraïne kreeg in de eerste zes officiële duels van het seizoen slechts één doelpunt tegen. „Maar in Europese duels waren we wel vrij trefzeker”, hield Ten Hag de moed er in. „Ik heb er vertrouwen in met de steun van onze fans.”