Sport/Autosport
247146784
Autosport

Ferrari trekt trukendoos open om deceptie te vermijden

Vettel vreest afgang en is blij met (bijna) lege tribunes in Monza

Sebastian Vettel is dit seizoen niet vooruit te branden in zijn Ferrari.

Sebastian Vettel is dit seizoen niet vooruit te branden in zijn Ferrari.

Formule 1-team Ferrari hoopt komend weekeinde een afgang op het thuiscircuit van Monza te voorkomen met enkele aanpassingen in de aerodynamica van de auto. Dat zei coureur Sebastian Vettel in aanloop naar de Grote Prijs van Italië. „We hebben een speciaal aeropakket dat de SF1000 hopelijk competitiever zal maken”, aldus de 33-jarige Duitser.

Sebastian Vettel is dit seizoen niet vooruit te branden in zijn Ferrari.

Sebastian Vettel is dit seizoen niet vooruit te branden in zijn Ferrari.

De Italiaanse renstal beleeft een bijzonder teleurstellend seizoen in de Formule 1, met als dieptepunt afgelopen weekeinde de Grote Prijs van België. Vettel en teamgenoot Charles Leclerc eindigden respectievelijk als dertiende en veertiende, ver buiten de punten. Het was het slechtste resultaat van Ferrari in tien jaar.

Vettel gaf wel toe dat hij geen wonderen verwacht van de updates. „We weten dat het moeilijk zal worden om in de top te rijden. Het doel blijft dus om zoveel mogelijk punten te veroveren.”

Hoge snelheden

Het circuit van Monza staat bekend om zijn lange rechte stuk waarop zeer hoge snelheden worden gehaald en het is juist topsnelheid waar het bij Ferrari dit seizoen aan ontbreekt. Teambaas Mattia Binotto erkende dat laatst na het debacle op het circuit van Spa-Francorchamps. „Op een circuit dat motorvermogen en aerodynamica vereist, misten we beide. We konden niet eens in de punten komen.”

Vettel blij met lege tribunes

Vettel vreest een nieuwe teleurstelling zozeer, dat hij zelfs blij is dat er voor het eerst in de lange geschiedenis van Ferrari op Monza geen fans bij zijn vanwege de coronacrisis. „Begrijp me niet verkeerd, het is heel jammer dat ze er niet zijn, maar in de gegeven omstandigheden zou ik het heel moeilijk vinden om voor het oog van de fans in de Ferrari te rijden.”

Artsen en verpleegkundigen

In beperkte mate zullen zondag echter voor het eerst weer wat toeschouwers aanwezig zijn. De organisatie van de GP van Italië heeft namelijk 250 artsen en verpleegkundigen uitgenodigd.

Het idee is afkomstig van Ferrari zelf. „Het is een symbolisch eerbetoon voor hun moed, inzet en onverschrokkenheid tijdens de coronacrisis”, aldus het team. Sinds het seizoen na de coronastop in de Formule 1 begon, zijn er nog niet eerder toeschouwers bij de races geweest.

Voormalig F1-coureur Christijan Albers ziet het niet meer goedkomen bij Ferrari. „De sfeer begint grimmig te worden. Haal de bezem erdoor en begin opnieuw”, zegt hij in de nieuwe Formule 1-podcast van De Telegraaf.