Sport/Wielrennen
247305325
Wielrennen

Vos: ’Het was pittig en intens’

Tour-winnares Van Vleuten: ’Hier in het geel de etappe winnen een droom’

Van Vleuten straalt na haar etappe- én eindzege in de Tour.

Van Vleuten straalt na haar etappe- én eindzege in de Tour.

De overtuigende manier waarop ze de Tour de France won, maakte veel los bij Annemiek van Vleuten. Op de slotklim naar La Super Planche des Belles Filles reed de Nederlandse wielrenster zo’n 5 kilometer voor de eindstreep hard bij iedereen weg.

Van Vleuten straalt na haar etappe- én eindzege in de Tour.

Van Vleuten straalt na haar etappe- én eindzege in de Tour.

„Ik wilde stiekem wel heel graag winnen vandaag”, zei Van Vleuten, die in de bergetappe van zaterdag ook al op overtuigende wijze de beste was en toen de gele leiderstrui overnam van Marianne Vos, tegen de NOS. „Om in het geel te winnen, hier op deze aankomst was een droom.”

Van Vleuten kende in de aanloop naar de slotklim problemen. De 39-jarige kopvrouw van Movistar moest vier keer van fiets wisselen, de eerste keer vanwege een lekke band. Van Vleuten was er niet over te spreken dat andere wielerploegen bij haar momenten van pech hard doorfietsten. „Van voren vond een aantal ploegen het nodig om door te trekken. Dat is niet mijn stijl van racen.”

Tevreden Vos

Marianne Vos kon na de eerste editie van de Tour de France Femmes niet anders dan tevreden zijn. De Brabantse wielrenster won twee etappes en verzekerde zich ook van de groene trui als winnares van het puntenklassement. „Het was een ontzettend mooie week”, zei Vos tegen de NOS. „Het zijn maar acht dagen, maar het is wel behoorlijk pittig en intens geweest.”

De vorige editie van de Tour de France voor vrouwen was in 2009. Mede dankzij de lobby van Vos, die toen als derde eindigde in het klassement, keerde de wedstrijd terug op de kalender.

Marianne Vos stelde de groene trui veilig.

Marianne Vos stelde de groene trui veilig.

De Nederlandse wielrensters wonnen alle vier de truien. Annemiek van Vleuten kreeg als winnares de gele trui, Vos de groene, Demi Vollering de bolletjestrui voor beste klimster en Shirin van Anrooij de witte trui voor beste jongere. „Het was superzwaar, maar ik ben zeker tevreden”, vertelde Van Anrooij aan de NOS. „Ik heb heel erg veel afgezien, maar het is vooral ook heel gaaf geweest.”