2481092
Sport

GP Groot-Brittannië afgelast wegens regenval

Jorge Lorenzo

Jorge Lorenzo

SILVERSTONE - De wedstrijdleiding heeft de Britse Grand Prix voor motoren op Silverstone moeten annuleren. Door overvloedige regenval was het Engelse circuit nauwelijks begaanbaar. Zelfs de 'safetycar' had moeite om op de drijfnatte baan in het gareel te blijven.

Jorge Lorenzo

Jorge Lorenzo

De MotoGP-race was al met anderhalf uur vervroegd op basis van de slechte weersvoorspellingen. De Grand Prix voor de koningsklasse zou daardoor om 12.30 uur (Nederlandse tijd) in plaats van 14.00 uur beginnen. Door aanhoudende regenval was het echter niet verantwoord om de wedstrijden, ook in de andere raceklassen, te laten doorgaan.

Op zaterdag zorgden regenbuien al voor chaotische situaties. Nogal wat coureurs gingen op het drijfnatte circuit onderuit. Esteve Rabat raakte bij een zware valpartij gewond. De Ducati-coureur liep diverse breuken in zijn rechterbeen op. De Spanjaard heeft inmiddels een spoedoperatie ondergaan.

De Spanjaard Jorge Lorenzo veroverde zaterdag namens Ducati poleposition, gevolgd door zijn Italiaanse teamgenoot Andrea Dovizioso.

,,Eerdere jaren konden we wel racen onder deze slechte weersomstandigheden. Omdat we een nieuwe ondergrond hebben is het dit jaar anders. Het nieuwe asfalt reageert niet goed op het vele regenwater", zei MotoGP-directeur Mike Webb bij de persconferentie nadat de race was afgelast. Die wordt ook niet ingehaald op maandag zoals eerder in Qatar wel het geval was.

Aan het begin van dit jaar is het circuit op Silverstone onder handen genomen. De coureurs klaagden daarna over bobbels in de weg en een slechte waterafvoer.

Zondag bleek de nieuwe baan niet bestand tegen de overvloedige regenval. ,,Het was een lange dag en we hopen dat dit nooit meer gebeurt", zei Marc Márquez, de leider in de WK-stand. ,,We moeten de racedirectie bedanken. Zij luisterde naar onze zorgen om de veiligheid. Er ligt al een collega in het ziekenhuis. Soms moet je dit soort besluiten durven nemen."