Nieuws/Sport
249924
Sport

Van der Mark: "Het gat met de winnaar is te groot'

Archieffoto: Michael van der Mark

Archieffoto: Michael van der Mark

De 30-jarige Britse motorcoureur Chaz Davies is rond middernacht Nederlandse tijd als winnaar afgevlagd van de eerste van twee superbikeraces op de Mazda Raceway Laguna Seca in Californië. De Nederlandse coureur Michael van der Mark kende evenals zijn Engelse teamgenoot Alex Lowes een moeizaam weekeinde met hun Yamaha-machines. Waar Lowes crashte, wist Van der Mark zijn R1 op de baan te houden en eindigde nog knap als achtste na vanaf P13 te zijn gestart.

Archieffoto: Michael van der Mark

Archieffoto: Michael van der Mark

 

Het was voor de Ducati-rijder Davies zijn 24e overwinning in het wereldkampioenschap in zijn 140ste WK-race. Frappanter echter was zijn succesvolle rentree nadat hij drie weken geleden nog zijn ruggenwervel had gebroken. Voor de race in het westen van de Verenigde Staten moest de Welshman nog een keuring ondergaan, maar de artsen verklaarden hem fit om te racen. In de elfde ronde, waarin de Ier Eugene Laverty met zijn Aprilia onderuit schoof, nam hij in de beroemde kurkentrekkerbocht Corkscrew de leiding over van pole-winnaar Tom Sykes die ook door Kawasaki-teamgenoot Jonathan Rea werd verrast. Davies en regerend wereldkampioen Rea vochten tot het einde van de race met elkaar, maar Davies trok aan het langste eind. Sykes bezette de laatste podiumplaats.

Van der Mark had een goede start, maar verloor plaatsen door te moeten uitwijken voor Leon Camier. Geleidelijk werkte de Rotterdammer zich naar voren. Hij finishte als achtste voor Leandro Mercado en Lorenzo Savadori, maar achter Marco Melandri, Xavi Fóres, Leon Camier en Jordi Torres.

"De achtste plaats was vandaag het maximaal haalbare. Het gat met de winnaar is hier te groot en we moeten kijken of we iets kunnen vinden om dichter bij het front te komen. In de race had ik al snel last met het indraaien van de bike. Ik pushte en vond de limiet waarop ik safe kon racen. Toch was ik langzamer dan ’s ochtends. Ik was dan ook niet happy met de pace”, zei Van der Mark die in de tweede race vanaf de tweede rij start. "Hopelijk kan ik dan een stap maken en met de snelle mannen meekomen”.