Sport/Wielrennen
250117
Wielrennen

Uitslag en klassement: Tour op z'n kop gezet

Chris Froome

Chris Froome

De veelbewogen negende etappe in de Tour de France is een prooi geworden voor Rigoberto Uran. De Colombiaanse klimmer troefde in de sprint van de kopgroep, onder wie enkele klassementsrenners, ternauwernood Warren Barguil af.

Chris Froome

Chris Froome

Drievoudig Tourkampioen Chris Froome finishte als derde, maar kwam als morele winnaar over de streep. De Brit behoudt de gele trui. Aru is de nieuwe nummer 2 op 18 seconden, gevolgd door Romain Bardet op 51 tellen van Froome.

Drama was er voor Richie Porte. Hij kwam in de gevaarlijke afdaling van de Mont du Chat zwaar ten val en moest de strijd staken. Daarmee raakte de Tour de nummer 5 van het klassement kwijt. Alberto Contador was eveneens één van de verliezers van de dag. De Spanjaard viel weliswaar niet uit, maar verloor minuten op zijn concurrenten Froome, Aru en Bardet. Ook Nairo Quintana verloor met één minuut en vijftien seconden kostbare tijd. 

Voor Robert Gesink liep de etappe van zondag eveneens uit op een grote deceptie. De renner van Lotto-Jumbo, die zaterdag nog zo knap als tweede finishte, kwam al in het begin van de koninginnenrit ten val en moest opgeven. Ook Geraint Thomas, na zaterdag de nummer 2 van het klassement, viel uit.

Bekijk hier de uitslag van de negende etappe.

Bekijk hier alle klassementen