Sport/Autosport
250128
Autosport

Verstappen wederom getroffen door brute pech in Oostenrijk

Bottas pakt 2e F1 GP-zege in stijl

Start van de GP van Oostenrijk.

Start van de GP van Oostenrijk.

Valtteri Bottas heeft op indrukwekkende de wijze de Grand Prix van Oostenrijk gewonnen, waarin Max Verstappen teleurstellend vroeg uitviel.

Start van de GP van Oostenrijk.

Start van de GP van Oostenrijk.

De Finse Mercedes-coureur maakte een bliksemstart en behield bijna de hele race de leiding, afgezien van enkele ronden waarin veel pitstops werden gemaakt. Bottas greep zo zijn tweede Grand Prix-overwinning, in navolging van zijn eerste zege in Rusland eerder dit jaar.

Sebastian Vettel (Ferrari) probeerde de Fin in de slotfase nog aan te vallen, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plek. Daniel Ricciardo (Red Bull) en Lewis Hamilton (Mercedes) eindigden na een fel gevecht op respectievelijk de derde en vierde plek. Romain Grosjean (Haas) werd knap vijfde.

Verstappen

Max Verstappen beleefde een zeer slechte start van de race toen hij al slecht van zijn plek kwam. Bij het ingaan van de eerste bocht raakte de Red Bull-rijder de McLaren van Fernando Alonso, die op zijn beurt werd aangetikt door de Toro Rosso van Daniil Kvyat.

Door de kettingreactie spinden de Spanjaard en de Nederlander. Beide auto's raakten beschadigd en moesten nog diezelfde eerste ronde opgeven. Naar Kvyat is een onderzoek ingesteld door de wedstrijdleiding, hij kreeg een 'drive through'-straf toegekend.

Later vertelde Verstappen dat het grootste probleem een kapotte koppeling was, waardoor zijn start al slecht verliep en hij na de geforceerde spin ook uitviel.

Strategie

Halverwege de race was Hamilton de eerste coureur vooraan die een pitstop maakte, gevolgd door Ricciardo en Vettel. Bottas wisselde later van rubber en wist even later de leiding terug te veroveren op de nog niet gestopte Räikkönen.

De race was het grootste deel van de tijd betrekkelijk saai te noemen. Alleen in de slotfase werd er nog hard geknokt om de podiumplaatsen, maar uiteindelijk eindigde het veld met Bottas op kop, gevolgd door Vettel en Ricciardo.